Suomalaisten NHL-pelaajien kaikkien aikojen runkosarjatilastot
Saku Koivu kasvoi seuraikoniksi kaupungissa, jossa jääkiekko on kaikki kaikessa. Montreal Canadiensin historian ensimmäinen eurooppalainen kapteeni johdatti joukkueensa yhteensä viisi kertaa pudotuspeleihin, minkä lisäksi hänet nähtiin kahdesti tähdistöottelussa. Suurista vastoinkäymisistä ja loukkaantumisista selvinnyt suomalainen palkittiin myös Masterton Trophylla vuonna 2002. Palkinto myönnetään vuosittain pelaajalle, joka osoittaa parhaiten sisukkuutta, urheiluhenkeä ja omistautumista jääkiekolle.
Aleksander Barkovia ei turhaan pidetä yhtenä koko NHL:n parhaista keskushyökkääjistä. Florida Panthersin kapteenin pelinlukutaidot ovat omalla tasollaan, minkä lisäksi Barkov tunnetaan tarkasta puolustuspelaamisestaan. Joukkuemenestys on vielä kiertänyt Barkovia, mutta NHL:n henkilökohtaisista palkinnoista hän on napannut jo herrasmiespelaajan Lady Byng Trophyn (2019) ja parhaan puolustavan hyökkääjän Selke Trophyn (2021).
Esa Tikkanen oli romuluinen voimahyökkääjä, jonka sivutyönä oli vastustajien lämmittäminen loputtomalla puhetulvalla ja kekseliäillä tempauksilla. Yhteensä seitsemässä eri NHL-organisaatiossa pelannut suomalainen voitti Oilersin paidassa viisi mestaruutta ja täydensi palkintokaappiaan vielä yhdellä Stanley Cup -sormuksella Rangersin kanssa kesällä 1994. Tikkanen on ainoa suomalaispelaaja, joka on onnistunut voittamaan Stanley Cup -mestaruuden kahdessa eri seurassa.
Ahkerimmat verkonheiluttajat ovat olleen runkosarjassa Teemu Selänne (684) ja pudotuspeleissä Kurri (106). Suomalaisten yhden kauden maaliennätys on Selänteellä, joka heilutti verkkoa 76 kertaa tulokaskaudellaan Winnipeg Jetsissä 1992-93. Kyseessä on myös NHL-tulokkaiden kaikkien aikojen ennätys.
Lähes 1 400 NHL-ottelua pelannut Teppo Numminen on kaikkien aikojen tehokkain suomalaispuolustaja taalaliigassa, minkä lisäksi hänen palkintokaapistaan löytyy muun muassa kaksi olympiahopeaa ja World Cup -pronssi. Numminen edusti suurimman osan urastaan Winnipeg Jetsin/Phoenix Coyotesin organisaatiota, joka jäädytti hänen pelinumeronsa jo talvella 2010.
Rantasesta kasvoi Selänteen kaltainen voittaja
NHL:n tähdistöottelut tulivat Teemu Selänteelle tutuiksi - ja syystä. "Finnish Flash" oli pelivuosinaan kiistatta yksi koko lajin lahjakkaimmista maalintekijöistä, ja hänen NHL-uransa tilastot ovat kerrassaan komeaa luettavaa. On hyvin todennäköistä, että Selänteen tulokaskauden maaliennätys (76) saa jäädä historiankirjoihin vielä pitkäksi aikaa. Yli 40-vuotiaaksi pelannut Selänne oli myös vahva esikuva kokonaan uudelle sukupolvelle suomalaisia huippukiekkoilijoita.
Colorado Avalanchen Mikko Rantasesta on kasvanut pesunkestävä NHL-supertähti ja todellinen voittajatyyppi. Vahva laitahyökkääjä on yksi koko liigan kokonaisvaltaisimmista pelaajista, joka tekee kaiken mahdollisen joukkueensa menestyksen eteen. Rantasen parhaimmat pelivuodet ovat vielä edessä, ja hänet nähtäneen vielä tulevaisuudessa Suomen maajoukkueen kapteenina tärkeissä arvoturnauksissa.
Jari Kurri kuuluu Selänteen ohella NHL-historian valovoimaisimpien pelaajien joukkoon. Suomen ensimmäinen todellinen NHL-supertähti on liigan kaikkien aikojen neljänneksi paras eurooppalainen maalintekijä, minkä lisäksi Kurrin nimissä on muun muassa yhden pudotuspelikevään maaliennätys (19). Aina viilipyttymäisen rauhallisesti esiintynyt Kurri palkittiin herrasmiespelaajan Lady Byng Trophylla kaudella 1984-85. Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja oli oikeutetusti ensimmäinen suomalaispelaaja, joka nimettiin Hockey Hall of Fame -kunniagalleriaan.
Nykyään Suomen maajoukkueen GM:nä toimivan Jere Lehtisen saavutukset puhuvat puolestaan. Vuoden 1999 Stanley Cup -voittaja pelasi mahtavan NHL-uran, ja hänet palkittiin NHL:n parhaan puolustavan hyökkääjän Selke Trophylla kolmesti. Laitahyökkääjä Lehtisen seurauskollisuus oli ihailtavaa, sillä hän edusti 13 kautta kestäneellä NHL-urallaan vain ja ainoastaan Dallas Starsia.
Patrik Laineen nuori NHL-ura on ollut ajoittain melkoista vuoristorataa, mutta parhaimmillaan "Tesoman tykki" on yksi liigan vaarallisimmista maalintekijöistä. Parhaalla kaudellaan 2017-18 hän takoi peräti 44 osumaa. Harmittavista loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Laine on iskenyt seitsemän NHL-kautensa aikana 63 ylivoimamaalia, mikä on tuolla aikajaksolla kymmenenneksi eniten koko liigassa.
Sebastian Aho pelaa seitsemättä kauttaan Carolina Hurricanesissa, eikä nuoren hyökkääjän kehityskaari ole näyttänyt vielä taantumisen merkkejä. Hurricanes on ollut viime vuosina yksi koko liigan parhaista joukkueista, ja huikealla peliälyllä varustettu ykkössentteri Aho on elintärkeä palanen päävalmentaja Rod Brind'Amourin luotsatessa hurrikaaniryhmää kannujahtiin.
NHL:n pistepörssi | Tilastot, maalit, syötöt ja tehopisteet
Ahosta tulossa maalikuningas, Teräväisestä syöttökeisari
Sen lisäksi, että Aho saattaa viedä nimiinsä suomalaisten pistepörssin, kruunataan hänet todennäköisesti sinivalkoisten maalikuninkaaksi, sillä hän on ollut yksi sarjan parhaista maalintekijöistä. Aholla on jo tehtynä 36 maalia, jolla hän on NHL:n maalipörssin jaetulla kuudennella sijalla. Suomalaisista häntä jahtaa enää Laine, mutta hänenkin nousunsa vaatisi pientä ihmettä, sillä Jetsin tykillä on yhdeksän osumaa vähemmän kuin Aholla.
Myös suomalaisten syöttöpörssin voitto on kahden kauppa: Teräväinen on ollut pitkään piikkipaikalla, mutta Barkov on seurannut Carolinan taikuria hanakasti. Teräväisellä on nyt tilillään 46 syöttöpistettä ja Barkovilla puolestaan 42.
Ennusmerkit lupasivat pitkään voittoa Teräväiselle, ja hän onkin vielä kisan ennakkosuosikki, mutta viime aikoina hyökkääjän vire on ollut rauhallisempi. Teräväinen on saalistanut yhdeksään viime otteluun vain kaksi syöttöpistettä.
Teräväinen on kärjessä myös parissa muussa suomalaistilastossa, jotka kielivät hänen erinomaisista puolustuspään taidoistaan. Hän nimittäin johtaa suomalaisten plus-miinustilastoa (+20) sekä vakituisesti NHL:ssä pelaavien suomalaisten Corsi-tilastoa (58,0 %).
Plus-miinustilastossa Teräväistä uhkaa kunnolla enää Dallas Starsin puolustaja , jonka lukema on 16 astetta plussalla. Tilaston kolmantena olevan Ahon lukema on +10. Myös Corsi-kisassa Teräväisellä on oikeastaan vain yksi haastaja, ja hän on Aho, jonka Corsi-prosentti on 56,9.
Tällä kaudella NHL:ssä on pelannut 40 suomalaista, joista 33 on ollut kenttäpelaajia ja seitsemän maalivahteja. Maalinteossa heistä on onnistunut tähän mennessä 24, ja tehopisteitä on merkitty 29 kenttäpelaajalle sekä kahdelle maalivahdille.
Kaikkien aikojen sinivalkoisin NHL-seura on ollut Minnesota North Stars/Dallas Stars, jonka riveissä peräti 31 suomalaista on pelannut vähintään yhden ottelun. Yhdellä kaudella eniten suomalaispelaajia on ollut Florida Panthersissa 2021-22, jolloin kaikkiaan seitsemän härmäläistä puki pantterinutun ylleen jossain vaiheessa kautta. Samalla kaudella tehtiin myös kaikkien aikojen ennätys suomalaisten NHL-pelaajien määrässä (63).
NHL:n "suomalaisjoukkue" Carolina Hurricanes on peluuttanut harjoituskaudella neljää suomalaista. Stanley Cup- voittaja Teuvo Teräväinen on ollut joukkueensa tehokkain pistemies (3+2). Carolinan vuoden 2016 draftissa kakkoskierroksella varaama Janne Kuokkanen on yllättänyt kypsällä pelaamisellaan. Oulunsalolainen 19-vuotias voi mahduttaa itsensä nuoreen joukkueeseen. Joukkueessa pelaavat myös Sebastian Aho ja Aleksi Saarela.
Luettelo suomalaisten NHL-pelaajien tiedoista
Yksi mielenkiintoisimmista suomalaispelaajista ensi kaudella on Mikko Rantanen. Kesän 2015 Colorado Avalanchen ykkösvaraus sai viime kaudella erittäin paljon vastuuta. Nyt 20-vuotias on yhden kokonaisen kauden viisaampi. Paikka joukkueen ykkösketjussa on mahdollinen, jos Rantanen jatkaa hyviä otteitaan myös uuteen kauteen. Piste per peli -keskiarvolla pelannut suomalainen alkaa täyttämään NHL-pelaajan raameja.
Suomalaiset NHL:ssä | Pelaajat, suomalaisuutiset, palkat, tilastot
NHL:n runkosarjaa on jäljellä vajaa kuukausi, ja kisa pudotuspelipaikoista käy kuumana. Jännitettä riittää myös henkilökohtaisissa tilastoissa, joissa tullaan näkemään kovaa taistelua runkosarjan viimeisten viikkojen aikana. Esimerkiksi suomalaispelaajien keskinäinen kilpailu eri tilastoissa on huipputasaista.
NHL-historian kaikki suomalaispelaajat esittelyssä
Teemu Selänne
Teemu Selänne voitti NHL:n maalipörssin kolme kertaa. Kaksi ensimmäistä olivat jaettuja titteleitä. Viimeisin maalikuninkuus tuli yksin, ja se teki suomalaisesta pikakiiturista historian ensimmäisen Maurice "Rocket" Richard Trophyn voittajan vuonna 1999. Selänne on NHL:n kaikkien aikojen maalipörssissä sijalla 12.
Selänne teki tulokaskaudellaan tehot 76+56=132. Maalimäärä ja pistemäärä ovat keltanokkien NHL-ennätyksiä, joita ei ehkä koskaan rikota. Kaikki henkilökohtaiset kunniaosoitukset jäivät kuitenkin sen isoimman palkinnon taakse: Selänne juhli Stanley Cup -mestaruutta Anaheim Ducksin paidassa 2007.
- En pysty kuvailemaan sitä tunnetta, kun nostin Stanley Cupia. Olin unelmoinut voittavani jotain suurta 15 vuoden ajan. Olin odottanut tuota hetkeä kroppani jokaisella solulla, vuonna 2017 Hall of Fameen valittu Selänne sanoi.
Selänne valittiin kahdesti sekä NHL:n ykkös- että kakkostähdistöön. "Finnish Flash" nappasi ensimmäisellä NHL-kaudellaan parhaan tulokkaan palkinnon. Viimeisellä NHL-kaudellaan hänet palkittiin Sotshin olympiakisojen arvokkaimpana pelaajana. Selänteen edellä eurooppalaisten kaikkien aikojen NHL-pistepörssissä on vain Jaromir Jagr.
Suomalaisten NHL-pelaajien kaikkien aikojen All-Star-joukkue
Nuorimpana suomalaispelaajista NHL-debyyttinsä teki Aleksander Barkov, joka oli 18 vuoden ja 31 päivän ikäinen ensimmäisessä runkosarjaottelussaan 3. lokakuuta 2013. Tuossa samaisessa ottelussa syntynyt osuma teki hänestä myös kaikkien aikojen nuorimman suomalaisen NHL-maalintekijän. Nykyään Barkov on Florida Panthersin kapteeni ja yksi liigan parhaista kahden suunnan senttereistä.
Parhaat suomalaiset NHL-pelaajat, nyt
NHL:n historiassa 14 suomalaista pelaaja on päässyt juhlimaan Stanley Cupin eli NHL:n pudotuspelien voittoa. Eniten mestaruuksia ovat voittaneet Esa Tikkanen sekä Jari Kurri, joilla molemmilla on viisi mestaruutta.
NHL-pelaajat arvioivat, kuka voittaa pistepörssin kaudella 2023-24
Suomalaispelaajia alkoi siirtyä kiekkoilemaan NHL:ään 1970-luvun loppupuolella. Ensimmäinen heistä oli keskushyökkääjä Matti Hagman, jonka debyyttikausi taalajäillä oli 1976-77. Saman vuosikymmenen puolella ensimmäisen NHL-ottelunsa ehtivät pelata vielä puolustajat Pekka Rautakallio ja Risto Siltanen sekä laitahyökkääjät Antero Lehtonen ja Kari Makkonen.