Veikkauksen tuoton lasku vie liikunnalta 40 milj.€


Vastausvaihtoehtoja oli neljä 1) luen, katselen televisiota ja suoritanaskareita, joissa en paljoakaan liiku ja jotka eivät rasita minua ruumiillisesti, 2) kävelen, pyöräilen tai liikun muulla tavalla vähintään 4 tuntiaviikossa, 3) harrastan kuntoliikuntaa, kuten juoksemista, lenkkeilyä,hiihtoa, kuntovoimistelua, uintia, pallopelejä tai teen rasittavia puutarhatöitä tai muuta vastaavaa keskimäärin vähintään 3 tuntia viikossaja 4) harjoittelen kilpailumielessä säännöllisesti useita kertoja viikossajuoksua, suunnistusta, hiihtoa, uintia, pallopelejä tai muita rasittaviaurheilumuotoja.


Ensimmäisessä avataanlasten ja nuorten urheilun ja liikunnan kannalta olennaisia biologisia,psykologisia ja sosiaalisia muutoksia,ja miten ne pitää huomioida lasten januorten harjoittelussa.

• Yhteistyö lääketieteen asiantuntijoiden kanssa: valmentajille jaurheilijoille tulisi tarjota mahdollisimman paljon tietoa harjoittelusta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Liikunta-avustuksia myönnetään yleisavustuksina ja erityisavustuksina

Tämän myötä on syntynyt paljon puettaviateknologioita, joiden merkitys on tulevaisuudessa entistä suurempi niin urheilijoiden kuin tavallisten kansalaistenkin elämässä.

Motivaatiota voidaan käsitteellistää määrän kautta:joku on erittäin paljon motivoitunut liikuntaan, toisel-Kuva: ANTERO AALTONENLIIKUNTA & TIEDE 56 • 6 / 201915Liikunnan edistäjien ja urheiluvalmentajien kannattaisikintukea motivaation omaehtoisten muotojen painotusta.

Valtion toiminta-avustusta urheilujärjestöille myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna1924. Avustusten myöntämisperusteet ovat vuosien aikana vaihdelleet paljon. Avustettavien liikuntajärjestöjen määrän lisääntyminen ja järjestöjen erilaisuus vaikeuttaa yhtenäisten avustuskriteerien ja myöntämisperusteiden laatimista. Liikunnan aluejärjestöt ovat nykyisin asemaltaan rinnastettavissa valtakunnallisiin liikuntajärjestöihin. Muille alueellisille liikuntajärjestöille ei ole myönnetty valtionavustusta vuoden 1994 liikuntajärjestömuutosten jälkeen.

Valtion rahoitus liikuntaan perustuu lähes kokonaan rahapelitoiminnan tuottoihin, joista rahoitettava valtion liikuntabudjetti on tällä hetkellä noin 155 miljoonaa euroa vuodessa. Selonteossa esitetään lisäresursseja liikunnan lisäämiseen mm. varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja varusmiespalveluksessa sekä voimavaroja ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen sekä huippu-urheiluun ja liikuntapaikkarakentamiseen. Selonteossa esitetty lisärahoituksen tarve olisi 2020-luvun alkuvuosina noin 120 miljoonaa euroa. Pysyvät menolisäykset olisivat tällöin 37,5—44,5 milj. euroa, kertaluonteiset lisäykset 40 milj. euroa ja kolmen vuoden kokeiluhankerahoitus 39—48 milj. euroa. Tämän suuruiset lisäykset liikunnan valtion rahoitukseen edellyttävät kokonaisrahoituksen lisäämistä budjettivarojen kautta, sillä rahapelitoiminnan tuotot eivät tulevina vuosina mahdollista tämän suuruista lisärahoitusta liikunnalle. Siirtämällä muun muassa urheilijaeläkkeet maksettaviksi taiteilijaeläkkeiden tavoin budjettivaroista olisi selonteon mukaan mahdollista kohdentaa säästyviä rahapelituottoja esimerkiksi nuorten huippu-urheilijoiden lisätukeen.


Jan Vapaavuori puolustaa Veikkauksen roolia urheilun rahoituksessa

Liikunnan käsitettä ei laissa ole esitetty määriteltäväksi. Sillä tarkoitetaan ensisijaisesti harrastuksenomaista fyysistä rasitusta aiheuttavaa toimintaa. Harrastuksenomaisuus rajaa käsitettä liikuntakulttuurin sisälle. Harrastuksenomaisella tarkoitetaan itsenäistä toimintamuotoa erotuksena työperäisestä fyysisestä rasituksesta. Myös huippu-urheilu sisältyy liikunnan käsitteeseen, vaikka se on useimmiten ammattimaisesti harjoitettua. Lisäksi sellaiset melko vähän fyysistä rasitusta aiheuttavat urheilumuodot kuten ammunta ja shakki katsotaan kilpailujärjestelmänsä ja kulttuuritaustansa kautta urheilun käsitteeseen sisältyväksi. Urheilulla tarkoitetaan lähinnä kilpailujärjestelmiin perustuvaa liikuntaa.

Näin valtio leikkaa avustuksia, kun Veikkauksen tuotot vähenevät

Vuoden 2014 valtion talousarviossa osoitetaan liikunnan kansalaistoimintaan yhteensä 41,71 miljoonaa euroa, josta valtakunnallisten ja alueellisten liikuntajärjestöjen toiminta-avustuksiin on tarkoitettu 36,71 miljoonaa euroa. Liikuntajärjestöjen lisäksi määrärahasta on tuettu paikallisen seuratoiminnan kehittämistä sekä huippu-urheiluyksikön toimintaa ja ohjelmia. Seuratukeen on vuonna 2014 varattu viiden miljoonan euron määräraha. Terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseen on osoitettu 3,8 miljoonaa euroa, josta määrärahasta myös kansanterveysjärjestöt voivat saada erityisavustuksena hankekohtaisia valtionavustuksia.

Miljoonien eurojen leikkauksia liikunta

JiiPee Rantalalla nuo kolme olivat erillään, mutta niputan ne samaan pakettiin, koska niillä on looginen yhteys. Aloitan Veikkaus-kritiikistä, josta sanoinkin ohjelmassa melko painavasti sen, että en pidä ollenkaan hyvänä, että liikunta/urheilu, kulttuuri, nuorisotoiminta ja osa tieteestä rahoitetaan epäeettisin tavoin hankitulla rahalla, joka kaiken lisäksi määrittää näiden äärimmäisen tärkeiden toimintojen poliittisen arvon. Tähän samaan päätelmään on nyt tullut mm. Olympiakomitean väistyvä puheenjohtaja Timo Ritakallio ().

Onko avustus käytetty siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty

Opetusministeriö tukee liikunta-alan järjestöjen, koulutusyksikköjen, tutkimuslaitosten ja muiden yhteisöjen kansainvälistä yhteistyötä sekä taloudellisesti että informaatio-ohjauksella. Myös lääninhallitukset harjoittavat liikunta-alan kansainvälistä yhteistyötä, erityisesti Suomen lähialueiden kanssa. Kuntien laajaa ystävyyskuntaverkostoa hyödynnetään liikunta-alan yhteistyössä. Urheilujärjestöt ja urheiluseurat osallistuvat tähän toimintaan muun muassa laajan kilpailutoiminnan kautta.

Onko avustuksen käytöstä annettu oikeat ja riittävät tiedot

Kuntien avustukset liikunta- ja urheiluseuroille mahdollistavat suuressa määrin paikallisten seurojen toiminnan jatkuvuuden. Valtio tukee seuratoiminnan kehittämistä noin 4 milj. eurolla vuosittain. Paikallisseurat ja kuntien järjestämät palvelut ovat avainasemassa, kun tavoitellaan jokaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yhtä harrastusta. Tätä tukemaan on kehitteillä peruskoululaisille suunnattu harrastuspassi. Sivistysvaliokunta korostaa matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksien järjestämistä, jossa liikkumisen kustannukset eivät estä vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten yhdenvertaista osallistumista toimintaan.

Veikkaus ja suomalaisen urheilun rahoitus – kuka hanoja ..

Veikkausvoittovaroista rahoitetaan liikuntatieteellisiä tutkimusprojekteja ja liikuntatieteellisten yhteisöjen toimintaa. Valtionavun piirissä olevia liikuntatieteellisiä yhteisöjä ovat urheilulääkäriasemat (6), Liikuntatieteellinen Seura, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön LIKES-tutkimuskeskus ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus.

kansanedustalta lakialoite urheilun tukemiseksi

Suomalaisen huippu-urheilun perusta on laajassa toimintapohjassa. Suomessa voi urheilla myös huipputasolla yli sadassa urheilulajissa. Lajiliittojakin on yli 70. Lajiliitot ja seurat ovat pääosin vastuussa urheilijoiden valmennuksesta heidän henkilökohtaisten valmentajiensa kautta. Kansalaistoiminnan tasolla saman urheiluseuran sisällä on useimmiten niin lasten ja nuorten liikuntaa, harrasteliikuntaa kuin kilpa- ja huippu-urheiluakin. Valtakunnallisestikin lasten ja nuorten liikunta, harrasteliikunta ja huippu-urheilu kuuluvat saman kattojärjestön eli Suomen Olympiakomi-tean alaisuuteen.