Smer voitti Slovakian vaalit – miten käy Ukrainan aseavulle?
Slovakian lauantain presidentinvaalin tulos vahvistaa maan populistisen pääministerin ajamaa Ukrainan avustamiseen nihkeästi suhtautuvaa linjaa.
Vielä kolme vuotta sitten näytti siltä, että Slovakian kolminkertaisen pääministerin Robert Ficon poliittinen ura oli tulossa tiensä päähän. Poliittisesti taitava Fico on kuitenkin onnistunut käyttämään hyväkseen äänestäjien pettymystä ja pelkoa ja voittamaan vaalit radikaalilla retoriikalla sekä yhteiskunnallisia haavoittuvuuksia hyödyntäen. Ficon orbanilaisen politiikan voitto ei povaa hyvää Slovakian demokraattiselle kehitykselle.
Slovakian presidentivaalin häviäjä on länsimielinen Ivan Korčok, joka sai 47 prosenttia äänistä. Äänistä oli sunnuntaiaamuna laskettu lähes sata prosenttia.
Vaalianalyysi: Slovakia lännen ja idän välissä
Robert Ficon populistinen Smer-SD-puolue voitti syyskuun lopussa järjestetyt Slovakian ennenaikaiset parlamenttivaalit. Sen sijaan, että Fico olisi esittänyt uskottavia ratkaisuja maata painaviin ongelmiin, kuten velkaantumiseen ja terveydenhuollon kriisiin, hän keskittyi aggressiiviseen retoriikkaan ja disinformaatioon. Ficon kampanja perustui ideaan vahvasta johtajasta, joka suojelee kansalaisia maata uhkaavilta tahoilta eli Yhdysvalloilta, medialta ja kansalaisjärjestöiltä sekä tuo Slovakiaan viimein vakautta.
Vaalit voittanut Pellegrini myötäilee vasemmistopopulistista pääministeri Robert Ficoa, joka on kääntänyt Slovakian ulkopolitiikan suuntaa Venäjä-myönteisemmäksi. Fico on jopa kyseealaistanut Ukrainan suvereniteetin.
Ymmärtääkseen mitä on Slovakian vaaleissa tapahtunut, on ensin katsottava viisi ja puoli vuotta taaksepäin. Helmikuussa 2018 murhattiin liikemiesten ja politiikkojen korruptioon erikoistunut tutkiva toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová. Muutama päivä murhan jälkeen julkaistiin Kuciakin , jossa hän kuvaili italialaisen mafian toimintaa Slovakiassa sekä sen yhteyksiä Smeriin. Tämä aiheutti vakavan poliittisen kriisin ja laajimpia mielenosoituksia sitten vuoden 1989. Pääministeri Fico erosi, ja hänen tilalleen nousi Ficon puoluetoveri Peter Pellegrini.
Toisessa maailmansodassa Saksa miehitti Tšekin ja Slovakian. Sodan jälkeen vuonna 1948 kommunistit kaappasivat vallan. Tšekkoslovakiasta tuli osa Neuvostoliiton valtapiiriä. Vuonna 1989 samettivallankumouksen nimellä tunnettu kansanliike lopetti kommunistipuolueen yksinvallan ja vuonna 1990 järjestettiin vapaat vaalit. Vuonna 1993 Tšekkoslovakia jakautui kahteen osaan. Tšekki ja Slovakia itsenäistyivät. Vuonna 2004 Slovakia liittyi Euroopan Unioniin ja läntiseen sotilasliittoon Natoon. Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 Slovakiaan on tullut lähes 300 000 ukrainalaista pakolaista.
Vasemmisto on voittamassa Slovakian parlamenttivaalit
– Teen kaikkeni, jotta Slovakia on rauhan ei sodan puolella, Pellegrini sanoi vaalien jälkeen.
Kreml-mielinen ehdokas voi nousta Slovakian vaaleissa presidentiksi
Vasemmisto voitti Slovakian parlamenttivaalit. Sosiaalidemokraattinen Smer-puolue sai 44 prosenttia äänistä ja enemmistön parlamenttipaikoista. Tulos merkitsee vanhan keskusta-oikeistolaisen hallituksen siirtymistä syrjään.
Slovakia äänestää tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa
Murhasta järkyttyneet ja korruptioon kyllästyneet slovakialaiset halusivat muutosta ja rehellisempää politiikkaa. Vuoden 2020 parlamenttivaalit voitti Igor Matovičin keskustaoikeistolainen OL’aNO-puolue. Matovič onnistui kanavoimaan äänestäjien turhautumista profiloitumalla äänekkäänä taistelijana korruptiota ja Ficoa vastaan. Lupausta paremmasta politiikasta hän ei kuitenkaan lunastanut.
Slovakian parlamenttivaalit 2023
Slovakian presidentti valitaan suoralla vaalilla viiden vuoden kaudelle. Presidentti voi olla virassaan enintään kaksi perättäistä kautta. Vuonna 2019 Slovakian presidentiksi valittiin Zuzana Caputova. Hän on ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Slovakia on monipuoluedemokratia. Poliittinen toimeenpanovalta on pääministerin johtamalla hallituksella. Lainsäädännöstä vastaa 150-paikkainen parlamentti, jota kutsutaan kansalliseksi neuvostoksi. Kansanedustajat valitaan neljän vuoden välein. Vuonna 2020 vaalit voitti Tavallisten ihmisten puolue, joka sai 25% äänistä ja 53 parlamenttipaikkaa. Kaksi kolmasosaa äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Parlamenttiin valittiin 32 naista.
Slovakian parlamenttivaalit 2023
Pian vaalien jälkeen puhkesi koronapandemia, ja Matovičin hallitus ajautui kriisistä toiseen. Matovičin vahva ego, aggressiivinen viestintä sekä kykenemättömyys yhteistyöhön aiheuttivat riitoja hallituskumppaneiden, asiantuntijoiden sekä median kanssa. Pandemian hoidosta tuli sekava näytelmä tunteikkaine tiedotustilaisuuksineen ja nopeasti muuttuvine toimenpiteineen. Kiistat hallituskumppaneiden kanssa johtivat pääministerin vaihtoon keväällä 2021 ja lopulta hallituksen kaatumiseen vuoden 2022 lopussa. Päästäkseen pitkäaikaisesta kriisistä ulos parlamentti päätti, että vaaleja aikaistetaan syyskuuhun 2023. Toukokuusta lähtien Slovakiaa on johtanut presidentti Zuzana Čaputován nimittämä virkamieshallitus.
Ficon puolue voitti Slovakian vaalit mutta menetti asemiaan | Savo
Slovakiassa järjestettiin parlamenttivaalit viime lauantaina, ja sosialidemokraattinen Smer-SD-puolue koki rajun vaalitappion. Puolueen johtaja Robert Fico myöntää hallituksen muodostamisen olevan vaikeaa, sillä vaaleissa parlamenttiin nousi useita kansallismielisiä, sekä myös äärioikeistolaisia puolueita. Smer-SD säilyi suurimpana puolueena.
Slovakian asukkaat äänestivät laiskanlaisesti presidentinvaaleissa
Vallan väärinkäyttö, lahjukset ja kavallukset ovat olleet kuumia aiheita Slovakian politiikassa. Vuoden 2020 vaaleissa voittivat korruptiota vastustaneet puolueet. Tavallisten ihmisten puolueen johtaja Igor Matovic nimitettiin pääministeriksi. Matovic joutui kuitenkin eroamaan pian valintansa jälkeen vuonna 2021. Hän herätti poliittisen kiistan tilatessaan suuren määrän venäläisiä koronarokotteita. Uudeksi pääministeriksi nousi valtionvarainministeri Eduard Heger. Vuonna 2022 hallituspuolueiden liitto on horjunut ja hallitus on menettänyt enemmistön parlamentissa.
Slovakia äänesti kriittisissä vaaleissa, joissa suunta voi muuttua
Vuonna 2021 entinen syyttäjä Dusan Kovacik tuomittiin vankeuteen lahjusten vastaanottamisesta sekä yhteistyöstä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Slovakian poliisijohtaja erosi, kun häntä syytettiin virka-aseman väärinkäytöstä. Vuonna 2018 toimittaja Jan Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kusnirova murhattiin. Kuciak oli tutkinut slovakialaisten yritysten mahdollisia veropetoksia sekä poliitikkojen suhteita italialaisiin rikollisjärjestöihin. Kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät mielenosoituksiin useissa kaupungeissa Kuciakin ja Kusnirovan murhan jälkeen.