Veikkauskratia : kuinka Suomesta tuli riippuvainen peliriippuvaisista


Nyt muutama viikko kirjan ilmestymisen jälkeen monia lukijoita on hämmentänyt median vaikeneminen aiheesta, josta Suomi-Twitter käy edelleen vilkasta keskustelua. Toistaiseksi aihetta on käsitelty vain kirjan julkaisuajankohtana. Jos kyseessä olisi jokin imetyskohu, julkisuuden henkilön yksittäinen mauton twiitti tai poliitikon harkitsematon vuodatus, ainakin HS ja iltapäivälehdet olisivat tarttuneet toimeen jo puolta pienemmällä postausten määrällä ja todenneet ”somekansan raivostuneen”. Nyt kukaan ei sano mitään. Myös julkisen palvelun Yle oli useamman viikon hiljaa, mutta heinäkuun alussa Veikkauskratia-aihetta käsiteltiin . Hienoa! Toki Senja Larsen on kokeneena toimittajana itse huomauttanut, ettei kirja ole helpoin mahdollinen uutisjutun aihe (kts. oheinen twiitti). Mahdollisia syitä vaikenemiseen on siis monia muitakin kuin mainosrahojen menettämisen pelko.


Entä blogit ja muu kansalaisvetoinen media? Seuraan hakukoneella tulevia osumia Veikkauskratia-haulla ja tätä kautta löysinkin Myös sijoittajien ja muiden talousammattilaisten blogeissa aihetta käsitellään. Vielä pari päivää ennen juhannusta tavoitteeni oli julkaista oma arvioni Tohtorille töitä -sivustolla, mutta sitten tapahtui jotain: Twitterin keskusteluihin putkahtivat mukaan jo aiemminkin nähdyt syytökset nk. Maltan agenteista. Tämä oli mielestäni jo niin epätoivoinen yritys vaientaa keskustelu suomalaisesta rahapelien suorakylvöstä ja riippuvuushautomon toiminnasta, että huomasinkin toivovani perinteisen kirja-arvostelun sijaan yhteenvetoa siitä, keitä Veikkauskratia-keskustelijat oikein ovat ja millaista asiaa he Twitterviestiensä perusteella näyttävät ajavan. Havainnoinnilla ja analyysilla ei tietenkään voi mennä ihmisten pään sisään – voin ainoastaan esittää valistuneita arvauksia keskustelijoiden motiiveista puhtaasti twiittipohjalta. Aineistona käytin twiittejä runsaan 5 viikon ajalta kirjan julkistamisviikolta (vk 21) kesäkuun lopulle.

Valitettavasti luulen käyvän niin, että Veikkauskratian lukevat lähinnä ne, joiden sitä ei enää tarvitse lukea. Jos on seurannut aktiivisesti suomalaista rahapelirähinöintiä twitterissä, kirja ei sisällä varsinaisia uusia paljastuksia. Mutta opus kokoaa muutaman vuoden VeikkausGatet kompaktiksi ja selventäväksi paketiksi.

Veikkauskratia | Tiimiakatemian teoriapankki

Aivan aluksi haluaisin kuitenkin kertoa sidonnaisuuteni. Niiden luettelu on terveellistä kenelle tahansa Veikkauskratia-keskusteluun osallistuvalle. Mistä alkaisin? En ole tavannut ketään veikkauskeskustelijaa livenä. En ole yrittäjä. En vaikuta poliitikassa. Monopoli on tervetullut, jos se noudattaa omia ehtojaan eli toimii eettisesti. En ole koskaan toiminut veikkausrahoitteisissa järjestöissä. Ainoa yhdistyskytkökseni on Tohtoriverkosto ry, jossa olen sekä perustaja että hallituksen puheenjohtaja. Olen toipuva peliriippuvainen, joka sairastui 11-vuotiaana. Toipumiseni on pitkän huopaamisen jälkeen edennyt hyvin. Diagnoosini on 6/10. En siis ole velkaantunut tai tehnyt rikoksia pelaamisen takia. Työurani olen tehnyt pääosin tutkimuksen ja koulutuksen parissa. Seuraan aktiivisesti tutkimusmaailmaa. Em. syistä Senja Larsen kysyi minua Veikkauskratian esilukijaksi ja tietenkin suostuin. Olen osallistunut keskusteluun rahapeliongelmista pidemmän aikaa. Olen pitänyt vuodesta 1993 . Odotin 25 vuotta, että laajempi julkinen keskustelu aiheesta käynnistyisi ja johtaisi konkreettisiin muutoksiin. Kirjoitin aiheesta itsekin jo lukioiässä ja . Todennäköisesti julkaisen lähivuosina oman kirjani peliriippuvuudesta, käsikirjoitusta on tällä hetkellä valmiina noin 30 sivua. Väitöskirjani käsitteli verkkoyhteisöjä. Olen tutkinut myös sosiaalista mediaa, joukkoistamista ja tiedon avoimempaa jakamista, ja kouluttanut näistä aiheista. Twitter on suosikkisomeni. Metodisesti hallitsen parhaiten laadulliset menetelmät. Siksi tällaisen yhteenvedon tekeminen on minulle sekä luontevaa että innostavaa.

Toukokuussa 2021 ilmestyi varteenotettava ehdotus vuoden tietokirjaksi, toimittaja Senja Larsenin kokoama Veikkauskratia. Sitä on Twitterissä luonnehdittu paitsi tieto-, myös kauhukirjaksi – niin osuva ja hyytävä on sen kuvaus suomalaisen rahapelikoneiston sisäisistä kytköksistä, sulle-mulle -rahanjaosta, uhkapelien markkinoinnista ja niin kutsutuista vastuullisuustoimista. ja kirjasta ollaan ottamassa piakkoin toista painosta ensimmäisten 2000:n jatkoksi. Kirjastoissa on ollut jopa satojen varausten jonoja, ja niinpä kirjan innokkaimmat lukijat ovat mesenoinnin jatkoksi lahjoittaneet ison pinon kappaleita eri kirjastoille.

Tutkin ja kehitän myös parviälyä, joten tarvinneeko sanoakaan, että tämä yhteenveto elää ja kehittyy muiden antaman palautteen ja täydennysten mukana. Samalla heitän pallon verkostoanalyyseja tekeville: #Veikkauskratia tarjoaa äärimmäisen mielenkiintoisen casen perinteiset kuplarajat yhdistävästä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Tässä esimerkkinä Mika Laitin () jakama Node XL- 16.6.-24.6.21.

Yleisestä asenteesta peliongelmaisiin kertoi tänään Petteri Järvisen : ”Jos Jenna Mäkelä pelasi 300 000 euroa neljässä vuodessa, hän ei ollut yhteiskunnan vähäosaisia vaan hyväosainen, joka kärsi peliriippuvuudesta”. En ehtinyt tutkia, onko Petteri aiheesta pihalla kuin porokoira, vai kuuluuko hänkin Veikkausperheeseen. Ainakaan hän ei ole lukenut peliongelmastaan. Sekä ”Veikkauskratian” että ”Kun pelihimo ottaa vallan” lukeminen olisi ansiokkaalle OneCoin-kriitikolle varmasti sivistävää.


Veikkauskratia-aiheinen postikortti kauniin kiitoksen kera

Keitä Veikkauskratia-keskustelijat ovat ja millaista asiaa he ajavat? Mukana on ainakin Veikkausta puolustavia poliitikkoja ja vaikuttajia, veikkausrahoitteisten järjestöjen edustajia, näille palveluita tuottavia yrittäjiä, huolestuneita veronmaksajia, peli-intoilijoita, pohjakosketuksen ottaneita, kansalaisaktivisteja, sijoitus- ja talousammattilaisia, muun kuin yksityisen sektorin vastaisia, poliittisia keppihevostelijoita, tutkijoita, yllättyjiä sekä Veikkauksesta irtautujia.

Veikkauskratia (Senja Larsen) kirja, hinta 11 €

Aiheena Veikkauskratia-keskustelu on sekä monitahoinen että erittäin jännitteinen. Tästä yhtenä esimerkkinä peliriippuvaisten ja heidän läheistensä ulostulot, joiden sävy saattaa houkutella keskusteluun mukaan monista sosiaalisen median palveluista tuttuja ”viestipoliiseja”. Näihin käyttäjäryhmiin ei kuitenkaan tässä artikkelissa mennä, tai muuten löytäisin itseni tyypittelemästä vielä ensi vuonnakin.

Veikkauskratia: Kuinka Suomesta tuli riippuvainen peliriippuvaisista

Osakesijoittajien ei siis varsinaisesti kannattaisi edesauttaa peliongelmaistenkaan köyhtymistä. Meillä on ihan riittävästi murehtimista muidenkin köyhien järjestämissä tulevissa mellakoissa. Tuskin alamme kuitenkaan sijoittamaan huonommin, jotta varallisuuserot eivät kasvaisi. Mutta voimme vaikuttaa tulo- ja varallisuuseroihin olemalla tukematta Veikkauskratian tavoitteita.

Veikkauskratia – omakustanne kannattavasti ja helposti?

Toki on meillä tutkijoina sujuvasti veikkauskieltä laulaviakin. Tämä kuitenkin on lauritsalalaisen moraalifilosofian mukaan enemmän järjestelmästä kuin yksilöistä johtuvaa. On itsestään selvää, että jos peliongelmatutkimuksen rahat tulevat veikkaushäviövaroista, ei se varsinaisesti kannusta tutkijoita radikaaleihin ulostuloihin peliongelman ehkäisemiseksi tai Veikkauskratian puhdistamiseksi. Tästä huolimatta jotkut tosiaan niin tekevät.

Senja Larsen : Veikkauskratia : kuinka Suomesta tuli riip..

Veikkauskratia-kirja kertoo suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteellisen vääristymän tarinan, jossa 900 000 ihmistä läheiset mukaan lukien kärsii rahapelihaitoista.

88: Senja Larsen ja Veikkauskratian synty

”Veikkauskratia-kirja kertoo suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteellisen vääristymän tarinan, jossa 900 000 ihmistä läheiset mukaan lukien kärsii rahapelihaitoista.

#88: Senja Larsen ja Veikkauskratian synty ..

Sujuvasti kirjoitettu Veikkauskratia analysoi viiltävästi, miten suomalainen tiede ja taide saa rahoituksen peliriippuvaisten rahoista – ja miten yhteiskunnan eliitti on valjastettu mukaan narratiiviin uhkapelirahojen hyvästä tarkoituksesta. Välttämätöntä luettavaa jokaiselle yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille.

Tyhjensikö Senja Larsenin Veikkauskratia-kirja pajatson

Suomalaisen yhteiskunnan suhde rahapelaamiseen on poikkeuksellisen ongelmallinen. Veikkauskratia on tämän aihepiirin hakuteos. Se kertoo millä tavalla tilanne on hankala, miten tähän on päädytty ja mitä vaihtoehtoja on tilanteen korjaamiseksi.