Suomeen yksi iso rahapeliyhtiö – Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyvät


Rahapeliyhteisöjen fuusioitumista on valmisteltu yhdessä viranomaisten, edunsaajaryhmien sekä Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton kanssa. Fuusion ensimmäisessä vaiheessa perustetaan yhdistymistä valmisteleva väliaikainen integrointiyhtiö. Myöhemmin toisessa vaiheessa perustetaan valtion kokonaan omistama uusi rahapeliyhtiö. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan siirtymäaika uuteen rahapeliyhtiöön on noin puolitoista vuotta.


Sen lisäksi, että Veikkaus on Suomen omistama, se on juurtunut suomalaisten perinteisiin hyvin vankasti. Monet meistä ovat esimerkiksi ostaneet jo nuorena Lotto-kupongin kioskilta, jännittäen tuloksia lauantai-iltana perheen kanssa television ääressä. Lotto Suomessa onkin juuri Veikkauksen järjestämä ja hallinnoima ja sitä tarjoaa nykyisin tv-lähetyksen muodossa MTV3-kanava. Erilaiset rahapeliautomaatit samoilla kioskeille taas oli RAY (raha-automaattiyhdistyksen) hallinnoimia, ja yhtiöiden yhdistymisen takia nyt Veikkauksen hallinnoimia.

Otetaan tarkasteluun Veikkauksen sponsoroima kotimainen jalkapalloliiga, Veikkausliiga. Nimestäkin sen jo saa tietoon, että Veikkaus on liigan suurin sponsori. Mitä tämä tarkoittaa liigassa pelaaville joukkueille, kun liigan suurin sponsori on Suomalainen monopoliyhtiö? Ahvenanmaalla pelaava IFK Maarianhamina on varmasti montaa eri mieltä Veikkauksesta. Ahvenanmaalta löytyy Taffelin lisäksi PAF niminen rahapeliyhtiö. PAF muistetaan varmasti myös Atletico Madridin peliasuista, kun yhtiö toimi espanjalaisten pääsponsorina. PAF olisi tietävästi ollut valmis toimimaan myös IFK Maarianhaminan pääsponsorina, mutta kun joukkue pelaa Veikkausliigassa, niin tämä ei käynyt liigan päättäville elimille ja Veikkaukselle. IFK Maarianhaminaa on varmasti jäänyt kyseinen asia harmittamaan. Sillä mistään pienestä sponsorirahasta ei puhuttu, luultavasti yhdestä Suomen suurimmasta sponsoridiilistä.

Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät

Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja FinToto yhdistyivät arpajaislain uudistuksen myötä vuodenvaihteessa. Uusi yhtiö, nimeltään Veikkaus Oy, vastaa jatkossa monopolin turvin rahapeliliiketoiminnan kokonaisuudesta.

VTV ei ole vielä kertaakaan tarkastanut uutta Veikkaus-yhtiötä. Sen sijaan 2000-luvun alussa tarkastimme entistä lotto- ja vedonlyöntiyhtiö Veikkausta sekä Raha-automaattiyhdistyksen toimintaa. Näistä tarkastuksista on jo aikaa, eikä noiden tarkastusten tuloksia voi suoraan siirtää nykyaikaan.

Tässä kiteytyykin uuden Veikkauksen historia hyvin, kun vuoden 2017 alusta Fintoto, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus yhdistyivät.

Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistyminen perustuu viime hallituskaudella tehtyyn parlamentaariseen selvitykseen. Tavoitteena on, että kotimaisten rahapeliyhteisöjen yksinoikeuteen perustuva rahapelijärjestelmä säilyy myös jatkossa.


RAY, Fintoto ja Veikkaus yhdistyi yhdeksi valtion yritykseksi

Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät vuoden 2017 alussa uudeksi Veikkaus Oy:ksi. Kolmen peliyhteisön sulauttamiseksi Veikkaus uudisti organisaatiotaan ja kävi yhteistoimintaneuvottelut. Kaikille löytyi töitä uudessa organisaatiossa.

Mono- poliyhtiöt yhdistyivät vuonna 2017 Veikkaukseksi

Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Finntoto yhdistyivät vuoden 2017 alusta. Suomalaiset pelaajat rahoittavat tämän uuden Veikkauksen toimintaa kahdella miljardilla eurolla vuodessa.

Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyivät

Kolikkomummojen peliautomaatteihin syytämillä euroilla rahoitetaan Kansallisoopperaa. Ei tunnu reilulta. Kytkös kolikkopelien ja herraskaisten kulttuuri-instituutioiden välillä syntyi vuonna 2017, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus ja Fintoto yhdistyivät.

Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät toissa vuonna

Uusi arpajaislaki astui voimaan 1.1.2017, jolloin uusi Veikkaus Oy aloitti toimintansa. Rahapeliyhtiöt, valtio sekä tuottojen saajien edustajat sopivat yhdistymisen periaatteista ja tuotonjaosta niin sanotussa yhteisymmärryspöytäkirjassa, joka allekirjoitettiin 2015. Arpajaislain 17. pykälässä määritellään, että tuotto jaetaan seuraavalla tavalla edelleen jaettavaksi ministeriökohtaisille edunsaajille:

Veikkaus yhdistyivät yhdeksi rahapeliyhtiöksi

Veikkauksen toimitusjohtaja pitää rahapeliyhtiöiden yhdistämispäätöstä johdonmukaisena ja järkevänä. Hänen mukaansa yhdistäminen selkiyttää ja virtaviivaistaa suomalaista rahapelijärjestelmää.

Kielto koskee jopa ahvenanmaalaista PAF-yhtiötä

Vuoden 2017 alku tarkoitti rahapeliteollisuudelle suuria muutoksia. Raha-automaattiyhdistys (RAY), Veikkaus Oy ja Fintoto yhdistyivät saman katon alle. Näin ollen uutta peliyhtiötä, joka sai nimen Veikkaus, valvoo ja arvioi vuoden alusta työryhmä, kun aiemmin arvioinnin hoiti pääosin peliyhtiöt itse.

Veikkaus, Ray ja Fintoto yhdistyivät

Noissa lähes kaksi vuosikymmentä sitten tehdyissä tarkastuksissa tarkasteltiin vanhan Veikkauksen harjoittamaa sponsorointia ja Raha-automaattiyhdistyksen voiton tuloutusta. Tarkastusten tehtävänä oli silloin tarkastaa toiminnan tarkoituksenmukaisuutta, joten niissä selvitettiin asioita tavallista tilintarkastusta laajemmin.

Uuden rahapeliyhtiön nimi on Veikkaus

Miksi Veikkauksesta tuli pahis vasta vuoden 2017 jälkeen? Syy piilee tieteen, taiteen ja rahapeliautomaattien yhdistelmässä, kirjoittaa toimittaja Riikka Aaltonen.

Uuden peliyhtiön nimeksi tulee 1.1.2017 alkaen Veikkaus

Veikkaus tilittää tuotot ministeriöille yhdessä sovitun jakosuhteen mukaisesti ja ministeriöt puolestaan päättävät avustusten jaosta. Fuusion yhteydessä Raha-automaattiyhdistyksen avustustoiminta siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen perustettuun Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukseen (STEA). Veikkaus maksaa tuotostaan arpajaisveroa 12 prosenttia. Arpajaisveron tasoa on viime vuosien aikana korotettu merkittävästi; vuoden 2001 alussa arpajaisveroaste oli vain 5%, v. 2007: 9,5 %, vuonna 2011: 10% ja vuodesta 2012 lähtien se on ollut 12%. Vuonna 2018 arpajaisveron tuotto oli yhteensä 226 miljoonaa.