Pöytäpelit Veikkauksen nettikasinolla
Nykyään Mahjong on noussut Suomessakin uuteen suosioon digitaalisina versioina. Vuonna 2020 julkaistun Pelaajabarometrin mukaan Mahjong oli suomalaisten keskuudessa kolmanneksi suosituin peli. Sen edellä olivat ainoastaan pitkäaikaiset suosikit eli Veikkauksen pelit sekä pasianssi. Mahjongin – joka ei ollut ollut mukana edellisen Pelaajabarometrin suosikkipelien listalla – taakse jäivät esimerkiksi sellaiset pelit, kuten Candy Crush, Call of Duty, Sudoku, Sims, Fortnite ja Super Mario.(Kinnunen ym. 2020, 58.)
Yhtiö alkoi vastustaa lottoa ja samalla kehitti sille korvaavaa peliä, josta tuli ristiveikkaus. Tämänkin pelin lanseerausta vauhditettiin mittavalla mainoskampanjalla. Lehtimainonnan lisäksi yhtiö tilasi mainosfilmejä ja järjesti asiamiehilleen kilpailun pelivaihdon kasvattamiseksi. Ylikankaan mukaan ristiveikkaus ei kuitenkaan parantanut vaihtoehtopelin suosiota, pikemminkin päinvastoin. Se ei tuottanut suuria voittoja ja sen taiteilu taito- ja onnenpelaamisen rajamailla oli vaikeaa. Hänen mukaansa ”pistepeli ristiveikkaukseksi muutettuna eli kituvaa varjoelämää aina vuoteen 1962, jolloin se lopetettiin. Ylikangas kuitenkin jatkaa, että vaatimattomasta menestyksestä huolimatta ristiveikkaus täytti tehtävänsä Veikkaukselle: sen avulla saatiin torjuttua kilpailevan yhtiön perustaminen ja sen avulla pyrittiin osoittamaan, ettei lotolle ollut Suomessa tarvetta.(Ylikangas 1990, 127–129.)
Halvorsenin suomalainen virkaveli Olavi Suvanto otti nopeasti kantaa tanskalaisen väitteisiin. Suvannon mukaan lotto ei ollut tulossa Suomeen, koska siitä tuskin tulisi kovinkaan suosittua. Suvanto perusteli tätä aiemmin mainitun ristiveikkauksen huonolla menestyksellä. Mutta jos lotto kuitenkin tulisi, niin Suvannon mielestä Veikkaus oli luonnollisesti ainoa oikea taho lottopelin järjestämiseen, koska ”sillä on sekä laitteet, menetelmät että kenttäjärjestö tämäntapaista kansanpeliä varten.” (.)
Mahjong-nettiarpa sai uudet muodot
Ristiveikkauksen mainonta korosti pelin helppoutta ja onnen merkitystä (esim. ; ). Kuitenkin ainakin joillekin ristiveikkauksen pelaajille jäi epäselväksi, miten Veikkaus menetteli, jos kierroksella oli enemmän kuin 6 tasapeliä (; ; ). Käytännössä peli toimi niin, että ensisijaisia olivat suurimmalla maaliluvulla tasapeliin päättyvät ottelut, ja jos tasapelejä kierroksen aikana ei tullut, niin katsottiin suurimman maaliluvun yhden maalin eron kotivoittoja (Ylikangas 1990, 127).
Kesällä 1957 lehdet puolestaan uutisoivat, että pistepeliin oli tulossa muutamia muutoksia. Merkittävin niistä oli sarakemaksun laskeminen 40 markasta 15 markkaan, mikä oli sama kuin vakioveikkauksen hinta.(Esim. ) Loppukesästä Veikkaus ilmoitti, että myös pistepelin pistelasku lopetettaisiin ja jatkossa ristiveikkaukseksi kutsuttavassa pelissä voittoluokkia olisivat 6, 5 tai 4 (tasapeliä) oikein 30 kohteesta. Peli perustui siis edelleen ottelutuloksiin. Jälleen Veikkauksen tiedotus korosti pelimuodon yhteyttä Italiassa 1500-luvulta lähtien kehittyneeseen lottoon. Pelaamisesta haluttiin tehdä entistäkin helpompaa (esim. ; ).
Ennen loton aloittamista Suomessa lehdet palasivat uutisiin, joiden mukaan ”lottoveikkaus” oli tulossa Suomeen ja se oli Etelä- ja Keski-Euroopassa syrjäyttänyt tavallisen veikkauksen (). Kuitenkin monesti peliuutuuksien kanssa tapahtuu niin, että uutuudet eivät ainakaan täysin korvaa vanhoja. Eri pelit jatkavat rinnakkaiseloa.
Yksi tapa rakentaa yhteyttä eri pelimuotojen välillä oli loton kutsuminen numeroveikkaukseksi. Tämä nimitys omaksuttiin käyttöön myös 1970-luvun alussa, kun kotimaisen loton järjestämistä suunniteltiin. Jukka Ahonen toteaa nimityksen käytön olleen tietoinen ratkaisu, jolla uusi peli saatiin kytkettyä nimenomaan Veikkauksen (Veikkaustoimiston) jo vuodesta 1940 järjestämiin peleihin. Valtioneuvostolle oli tehty anomus arpajaislain muuttamisesta ja loton anomisesta niin, että Veikkaus saisi toimintaan yksinoikeuden. Ahonen näkee tässä myös viittauksen taitopelaamisen käsitteeseen, vaikka lotto oli puhdas onnenpeli.(Ahonen 2019, 129.)
Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat
Suomi siirtyi uudelle rahapeliaikakaudelle, kun ensimmäinen lottoarvonta televisioitiin 3. tammikuuta 1971. Lotosta tuli nopeasti suomalainen suosikkipeli, ja suomalaiset kokoontuivat seuraamaan ja jännittämään television lottoarvontoja. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, miten lotto näyttäytyi julkisuudessa ennen kuin Veikkaustoimisto aloitti lottopelin järjestämisen Suomessa. Lotto oli nimittäin olemassa kuvitteellisena, todennäköisesti jossain vaiheessa leviävänä ilmiönä ainakin 15 vuotta ennen kotimaisen pelaamisen käynnistämistä.
Lue tästä ohjeet miten saat pelin käyntiin
Tampereella toimiva Moido Games on yksi Veikkauksen lukuisista pelitalokumppaneista. Jouni Nummela on Moidon AD ja yksi firman perustajajäsenistä.
Säännöt, vinkit ja ohjeet pelaamiseen
Nykyään Mahjong on noussut Suomessakin uuteen suosioon digitaalisina versioina. Vuonna 2020 julkaistun Pelaajabarometrin mukaan Mahjong oli suomalaisten keskuudessa kolmanneksi suosituin peli. Sen edellä olivat ainoastaan pitkäaikaiset suosikit eli Veikkauksen pelit sekä pasianssi. Mahjongin – joka ei ollut ollut mukana edellisen Pelaajabarometrin suosikkipelien listalla – taakse jäivät esimerkiksi sellaiset pelit, kuten Candy Crush, Call of Duty, Sudoku, Sims, Fortnite ja Super Mario.(Kinnunen ym. 2020, 58.)