Onko uhkapeliyhtiö Veikkaus kultti vai valtionyhtiö


– Vakavarainen ja vastuullinen Veikkaus uhkapelaa omien työntekijöidensä – tuloksen tekijöiden – tulevaisuudella. Monopoliaseman vuoksi irtisanottavien työllistyminen samalle alalle on käytännössä mahdotonta, toteaa Malinen.


Valtio perusti FRV Evo Oy -nimisen yhtiön vastaamaan operatiivisen yhteistyön toimimisesta kolmen aikaisemman rahapelitoimijan kesken siihen asti, kunnes yhdistymisen vaatimat lait ovat voimassa. Lainsäädäntötyön arvioitiin valmistuvan vuoden 2017 alussa. Uuden peliyhtiön nimeksi tuli Veikkaus, ja sen brändi ja ulkoiset tunnusmerkit ovat täysin erilaiset verrattuna vanhaan Veikkaukseen. Valtio omisti FRV Evosta 55 prosenttia, lopun omistivat rahapeliyhtiöt Fintoto, RAY ja Veikkaus 15 prosentin tasaosuuksin. FRV Evo Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiin .

Veikkauksen hallituksessa istuu neljän pääosin liike-elämän puolelta tulevan jäsenen lisäksi neljä poliitikkoa, toisin kuin monissa muissa valtionyhtiöissä. Kyseessä ovat kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.) ja Jutta Urpilainen (sd), valtiosihteeri Tuomo Puumala (kesk.) ja entinen perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka.

Veikkaus on moniongelmainen valtionyhtiö

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vaikenee siitä, aikooko Suomi maksaa Ahvenanmaalle korvauksia siitä, että mannersuomalaisten pelaajien tuomat tuotot Pafille pienenisivät.

Henkilöstön näkemyksen mukaan valtionyhtiö ei ole toiminut neuvotteluissa yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla.

– Veikkaus toimii isoimman oikeudella ja käyttää valtionyhtiön monopoliasemaa täysin yhteiskuntavastuuttomasti, sanovat puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta ja puheenjohtaja Ann Selin Palvelualojen ammattiliitto PAMista.

– On käsittämätöntä, että valtionyhtiö jättää voitollista tulosta tekevät työntekijät vaille työtä. Mikäli Veikkaus irtisanoo työntekijöitään, niin heillä ei ole käytännössä mahdollisuutta työllistyä samalle alalle koska Veikkauksella on Suomessa monopoliasema, Malinen ja Selin kysyvät.


Tasan vuosi sitten kohistiin valtionyhtiö Veikkauksesta

– On käsittämätöntä, että valtionyhtiö jättää voitollista tulosta tekevät työntekijät vaille työtä. Mikäli Veikkaus irtisanoo työntekijöitään, niin heillä ei ole käytännössä mahdollisuutta työllistyä samalle alalle koska Veikkauksella on Suomessa monopoliasema, Malinen ja Selin kysyvät.

Onko uhkapeliyhtiö #Veikkaus kultti vai valtionyhtiö

Vuonna 2019 ministeri Sirpa Paatero lipsautti tiedotustilaisuudessa, että peliyhtiölle on annettu ”tuloutusvaatimus”. Tämä on täsmällinen termi, sillä valtionyhtiö toteuttaa eduskunnan tahtotilaa. Poliitikot ovat aina vaatineet rahapelimonopolilta seuraavaksi vuodeksi lisää rahaa 1990-luvun lamasta lähtien.

Tämä syystä, että oma valtionyhtiö ei olisi enää niistä osallinen

– Veikkaus perustelee strategisilla päätöksillä suunnitelmiaan lopettaa ravintolakasinopelit ja pelipöydät Pelaamoista. Nykyinen kolmen vuoden strategia on päätetty vuoden 2018 syksyllä ja henkilöstö epäilee, että päätös yhteistoimintaneuvotteluiden tuloksesta on syntynyt jo tuolloin, kertoo toimihenkilöiden pääluottamusmies Kristiina Lindroos.

– Veikkaus toimii isoimman oikeudella ja käyttää valtionyhtiön ..

Veikkauksen monopoliasema on perustunut valtionyhtiön pontevaan vakuutteluun rahapelaamisen haittojen ehkäisystä.

Valtion omistamat yhtiöt ja omistusosuudet

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on huolissaan valtio-omisteisen monopoliyhtiön harjoittamasta huonosta henkilöstöpolitiikasta. Malisen mukaan valtionyhtiö toimii vastoin omia periaatteitaan potkimalla joka viidennen työntekijän kortistoon.

Valtion omistamat yhtiöt ja omistusosuudet

– Veikkaus on vahva brändi sekä Suomessa että kansainvälisellä rahapelialalla. Veikkaus ja veikkauslaiset ovat tunnettuja pitkästä ja menestyksekkäästä historiastaan. Yhtiö on ajanut alaa eteenpäin vastuullisen pelaamisen, tuoteinnovoinnin ja operatiivisen huippuosaamisen osalta. Veikkauksen osaamisen vieminen ulkomaille on luonnollinen ja jännittävä seuraava askel, Reuter sanoo

Rahapelimonopoli päättyy – Veikkaus on tyytyväinen

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen Ylen haastattelussa, että hän on tyytyväinen tuleviin muutoksiin yhtiön toiminnassa.

Konserni analysoi vuoden 2022 aikana onko IFRIC agendapäätöksellä.

Veikkauksella on EU:n lupa järjestää Suomessa rahapelit, kunhan valtionyhtiö hoitaa valistuksen ja tekee kaikkensa estääkseen rahapeliongelmat – onko tämä onnistunut? Ei. Entä sitten Veikkauskratia kirjankin esiin nostamat vastuullisuusteemat? Kaikki tietävät, että rahapeliautomaatit ovat nimenomaan niitä pelikoneita, joita eläkeläiset, työttömät ja varattomat pelaavat – ja joita on nimenomaan sijoitettu sellaisille alueille, joilla tällaisia asiakkaita riittää huoltamoilla, kioskeissa ja kauppojen kassojen lähistöllä.

PAM ja Pro suuttuivat Veikkauksen kaavailemista jättipotkuista

Veikkauksen johtoryhmästä pois jäävä Fennica Gaming Oy:n toimitusjohtaja Timo Kiiskinen keskittyy nyt täysin tytäryhtiön voimakkaasti kasvavan B2B-liiketoiminnan jatkokehitykseen ja laajentamiseen raportoiden kansainvälisen liiketoiminnan johtajalle Jonas Reuterille.