Munchenin Olympialaiset 1972 Seinälautanen


Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten piti olla vastakohta Hitlerin vuoden 1932 olympialaisille. Saksa halusi näyttäytyä modernina ja vapaamielisenä demokratiana. Olympialaiset muuttuivat kuitenkin painajaiseksi, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät israelilaisurheilijoiden majapaikkaan.


Suomalaisille 10 000 metrin kultajuoksu kaatumisineen on varmasti Münchenin 1972 olympialaisten, ellei koko urheiluhistorian mieleenpainuvin hetki. Vain pari päivää myöhemmin Etelä-Saksassa koettiin jotain paljon dramaattisempaa, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät olympiakylään ja surmasivat sekä ottivat panttivangeiksi israelilaisia urheilijoita ja valmentajia.

Suunnittelija: Sven Vestergaard
Aihe: Munchenin Olympialaiset 1972
Valmistaja: Royal Copenhagen
Valmistettu: 1972
Väri: Sininen
Materiaali: Posliini
Paino: 447g
Halkaisija: 20.8cm

Verilöyly olympialaisissa (München 1972)

Ruotsin kuningaspari on ollut naimisissa jo 45 vuotta. Rakkaus roihahti neljä vuotta ennen häitä Münchenin olympialaisissa, kun nuori kruununprinssi Kaarle Kustaa iski silmänsä saksalaiseen Silviaan.

Suomalaiset muistavat Münchenissä vuonna 1972 kisatut kesäolympialaiset ennen kaikkea siitä, kuinka kaatui kymppitonnin kisassa, mutta kiri lopulta hurmioituneeseen voittoon. Virén pokkasi Münchenissä kultaa myös 5000 metrillä.

Tässä kirjassa mukana myös Munchenin Olympialaiset. Vireeni ym. Muutenkin enemmän lajeja 1972 verrattuna aiempiin kisoihin.

Suomalaisille Lasse Virénin 10 000 metrin kultajuoksu kaatumisineen on varmasti Münchenin 1972 olympialaisten, ellei koko urheiluhistorian mieleenpainuvin hetki. Vain pari päivää myöhemmin Etelä-Saksassa koettiin jotain paljon dramaattisempaa, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät olympiakylään ja surmasivat sekä ottivat panttivangeiksi israelilaisia urheilijoita ja valmentajia.


Kirja Olympiamuistio 1896-1968, Munchen 1972 Olympialaiset

Niin tuli Lasse Virénistäkin kahden kultamitalin mies. 5 000 metriä juostiin Münchenissä 10. syyskuuta.

Tässä kirjassa mukana myös Munchenin Olympialaiset

4/4: Verilöyly. Operaatio päättyy veriöylyyn lentokentällä. Eloonjääneet israelilaiset urheilijat palaavat kotiin ja olympialaiset jatkuvat Münchenissä. (U)

Lasse Viren nimikirjoitus Munchen Olympialaiset 1972 (Kohde

Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten piti olla vastakohta Hitlerin vuoden 1932 olympialaisille.

Avaimenperä Munchen -72 olympialaiset

Saksa 10 markkaa 1972 . Munchen olympialaiset . Hopearaja 625 / 1000 hopeapitoisuus ja paino 14,4 g . Rahan hintaan sisältyy toimituskulut . Rahan voi myös noutaa liikkeeltäni hintaan 10,00 euroa .

Avaimenperä Munchen -72 olympialaiset

Puisto sijaitsee Oberwiesenfeld-alueella, ja se on suuri erilaisten tapahtumien pitopaikka edelleenkin. Alueen kohokohtiin kuuluu niin sanottu olympia-alue, jolla ovat muun muassa stadion ja uimahalli. Stadion oli vuoteen 2006 asti -jalkapallojoukkueen kotistadion, mutta nykyisin joukkue pelaa Saksan maailmanmestaruuskisoihin valmistuneella .

Münchenin verilöyly 1972 -dokumentti kertaa, miten tragedia eteni

Saksa halusi näyttää koko maailmalle, että se on muuttunut. Siksi Münchenin olympialaisista tehtiin suuri rauhanomainen juhla vastapainona Berliinin vuoden 1936 natsiolympialaisille. Unelma kuitenkin särkyi, kun Musta syyskuu -järjestön terroristit hyökkäsivät olympiakylään ja ottivat panttivangeiksi joukon israelilaisia urheilijoita. Kaappaus päättyi verisesti.

Vuoden 1972 terrori-isku Münchenin olympialaisiin muistetaan hyvin

Vuoden 1972 Münchenin olympialaisten piti olla vastakohta Hitlerin vuoden 1936 olympialaisille. Saksa halusi näyttäytyä modernina ja vapaamielisenä demokratiana. Olympialaiset muuttuivat kuitenkin painajaiseksi, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät israelilaisurheilijoiden majapaikkaan. Sarja käy läpi dramaattiset tapahtumat hyödyntäen rikasta arkistomateriaalia ja mukana olleiden haastatteluja. Sarja valottaa Lähi-idän syvää konfliktia, joka jatkuu vielä tänä päivänäkin. (Tod und Spiele München 1972. Saksa 2022)

Avainsana: Münchenin olympialaiset 1972

Niin tuli Lasse Virénistäkin kahden kultamitalin mies. 5 000 metriä juostiin Münchenissä 10. syyskuuta.

Avainsana: Münchenin olympialaiset 1972

Münchenin verilöyly 1972 on kattava kuvaus tapahtumasta. Neliosainen dokumentti kertaa, miten tilanteeseen ajauduttiin, miten se eteni ja päättyi ja mikä vaikutus sillä on ollut. Tragediaa tarkastellaan useasta eri näkökulmasta, ja historiallinen perspektiivi otetaan huomioon kaikessa mittavuudessaan. Jopa iskuun osallistuneet, vielä elossa olevat terroristit pääsevät ääneen.