Tuotoillamme tuettiin vuosittain yli 4 000 avustuksensaajaa


Toinen yleinen kritiikin aihe on Veikkauksen keskittyminen liikaa tuottojen kasvattamiseen vastuullisuuden sijaan. Veikkauksen tuotto-odotusta on nostettu joka vuosi. Rahapelaamiseen kulutetun rahan määrää tarkasteltaessa Suomi on kärkimaita Euroopassa. Yli 500 000 suomalaista pelaa rahapelejä niin paljon, että voidaan puhua riskikulutuksesta.


Kansalaisjärjestöjen kohtalo vaikuttaa myös koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Länsimaissa on yhteisenä ongelmana kansalaisyhteiskunnan rapautuminen. Valtion kannattaa tukea johonkin rajaan saakka kansalaistoimintaa, mutta rahapelituottojen kasvun ansiosta kolmas sektori on kasvanut myös kuin varkain. Toisaalta valtio ja kunnat ovat vauhdittaneet kehitystä siirtämällä toimintoja järjestöille. Veikkauksen tuotoilla rahoitettu osuus liikuntakulttuurin tai sosiaaliterveyspuolen kokonaisrahavirroista on pieni, mutta rahoilla on saatu yleensä yllättävän paljon aikaan, vaikka viimeaikainen huomio on keskittynyt yksinomaan huonoon varainkäyttöön.

Arpajaislain (491/65) 3 §:n mukaan varojen hankkimiseksi urheilun ja liikuntakasvatuksen sekä tieteen, taiteen ja nuorisokasvatustyön tukemiseen voidaan toimeenpanna raha-arpajaisia ja muita rahapelejä sanotusta laista ilmenevällä tavalla. Tarkempia määräyksiä arpajaislain soveltamisesta annetaan rahapelejä koskevissa asetuksissa, joita on useampia. Asetuksessa raha-arpa- ja veikkauspelien ylijäämän käyttämisestä (725/82) säädetään edunsaajatahojen välisestä jakosuhteesta tuottoja jaettaessa edellä mainittuihin tarkoituksiin. Kyseistä asetusta, joka koskee Oy Veikkaus Ab:n pelien ylijäämän jakamista, on sittemmin useita kertoja muutettu väliaikaisesti.

Veikkauksen rahoista sopu – järjestöjen miljardipotti valtion ..

Hevospelejä verotettiin jonkin aikaa muita rahapelejä ankarammin, hevospeleistä kertyneitä varoja suunnattiin myös hevosalan ulkopuolelle ja Hippokselle jääneiden totopelien pelaaminen rajattiin vain raviradoille kilpailuaikana, kertoo Mahlamäki.Hevospelien toinen jako 1995 siirsi Vermon V5-pelin Veikkaukselle, mutta salli myös hevosmiehelle totopelien etäpelaamisen.- Alkoi Totolinen, ravit ravintolassa -aika, jonka jatkoajalla olemme vieläkin.2000-luvun alussa Hippos yhtiöitti pelitoimintansa ja Fintoto Oy perustettiin.

Edellä mainittua asetusta on vuosien 1992, 1993, 1994 ja 1995 (TAE) aikana väliaikaisesti muutettu vuodeksi kerrallaan, minkä seurauksena Veikkauksen ylijäämän jakosuhteet ovat muuttuneet. Urheilun ja liikuntakasvatuksen sekä nuorisokasvatustyön osuudet ovat pienentyneet muiden edunsaajatahojen osuuksien kasvaessa. Samalla on siirretty taiteen ja tieteen lakisääteisiä menoja veikkausvoittovaroilla katettavaksi. Eduskunta on kyseisten vuosien talousarviokäsittelyn yhteydessä edellyttänyt palattavaksi vuonna 1982 annetun asetuksen mukaiseen käytäntöön.

Valtio käyttää liikuntakulttuurin tukemiseen lähes yksinomaan veikkausvoittovaroja, minkä johdosta edellä mainitun osuuden leikkaaminen merkitsee aina määrärahojen vähenemistä. Toimintojen pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen toteuttaminen kärsii myös jakosuhteiden määräytymisen sattumanvaraisuudesta.

raportin (2012) mukaan Veikkauksen rahanjaossa tapahtui usein väärinkäytöksiä ja rahojen käyttöä valvottiin heikosti. Rahat myöntävä ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö ei tarkkaan tiennyt, mihin rahat päätyvät. Ur­hei­lu- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri (vas) mukaan tukia valvottiin pääosin hyvin.


Veikkauksen voitot siirtyvät valtion budjettiin

Jatkan keskustelua sen verran, että mikäli hypoteettinen osakeyhtiömme on sijoittanut nuo pääomasijoituksena saadut varat (villi veikkaus näin kun sijoitusfoorumilla olemme) ja summa on sellaista kokoluokkaa, että sen maksaminen ei syystä tai toisesta ole tällä hetkellä toivottavaa, mutta sijoittaja kovasti haluaisi säilyttää veroetunsa. Niin tuo vaihtoehto 2) varojen jako velaksi ja sen kuittaaminen toisella velalla, voi kyllä hyvinkin olla myös liiketaloudellisesti perusteltavissa. Olisihan tällaisessa tapauksessa nähtävissä selvä hyöty yhtiölle sekä pääomasijoituksen tekijälle, jos täten vältytään epätoivottavilta lisäjärjestelyiltä, että pääomasijoitus voidaan maksaa. Ei siitä, että järjestely johtaa pääomasijoituksen tekijän kannalta parempaan verotukselliseen lopputulokseen, ja että siihen ryhdytään ainakin osittain juuri tästä syystä, ole automaattisesti mikään peruste sivuuttaa siviilioikeudellisesti täysin pätevää järjestelyä myös verotuksessa, vaikka valtion fiskaalinen intresssi olisikin erisuuntainen.

[PDF] VEIKKAUS OY:N RAHAPELIEN SÄÄNNÖT

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi Veikkauksen tuotosta varoja suomalaiselle kulttuurille eduskunnan säätämän jakosuhdelain mukaisesti. Lain mukaan veikkausvoittovaroista edistäminen sai 38,5 %, urheilu ja 25 %, edistäminen 17,5 % ja edistäminen 9 %. Lisäksi ministeriön vapaaseen harkintaan jäi 10 %, jonka käyttö määriteltiin vuosittain erikseen. Alkuun veikkausvarat jaettiin urheilun ja liikuntakasvatuksen kesken. Vuonna 1953 veikkausvaroja jakamaan tulivat lisäksi tiede, taide ja nuorisotyö.

vuotuista puoluetukea verovaroista yli 40 miljoonaa euroa

Veikkauksen ylijäämän jakamisesta on säädettävä lailla. Ainoastaan tällä tavoin voidaan varmistaa veikkausvoittovarojen tarkoituksenmukainen jako sekä noudattaa eduskunnan asetustenmuutosten yhteydessä ilmaisemaa kantaa.

arpajaislaissa säädettyjen jako ..

Oy Veikkaus Ab -nimisen osakeyhtiön toimeenpanemien raha-arpa- ja veikkauspelien ylijäämä tulee jakaa siten, että määrärahasta käytetään vuosittain 36,6 prosenttia urheilu- ja liikuntakasvatuksen tukemiseen sekä kahdeksan prosenttia Suomen Kansallisoopperan tukemiseen ja kolme prosenttia Suomen Kansallisteatterin tukemiseen kuitenkin siten, että niille tarvittaessa annetaan myös lisäavustusta, sekä jäljelle jäävä osa tieteen, taiteen ja nuorisokasvatustyön tukemiseen. (uusi)

[PDF] Oy Veikkaus Ab VUOSIKERTOMUS 1999

OKM jakaa nykyisellään Veikkaus-rahoituksesta yli puolet, joten vähenemä on suurin sen tukemalla kulttuurin, liikunnan, tieteen ja nuorisotyön saralla. Rahanjakosuhde kolmen ministeriön välillä perustuu arpajaislakiin, ja alenema jaetaan tässä suhteessa.

Arpajaislaissa säädettyjen jako-osuuksien mukaisesti

Tytäryhtiön ja Veikkaus Oy:n väliset taloudelliset suhteet on järjestettävä markkinaehtoisesti.Jollei tässä tai muualla laissa toisin säädetä, yhtiöön sovelletaan osakeyhtiöitä koskevia säännöksiä sekä valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjauksesta annettua lakia .13–13 a § on kumottu L:lla .Veikkaus Oy ei saa toimeenpanna muita arpajaisia kuin rahapelejä.Veikkaus Oy ei ilman valtioneuvoston kanslian lupaa saa perustaa eikä hankkia omistukseensa muita kuin rahapelitoimintaansa varten tarpeellisia yhtiöitä tai niiden osakkeita eikä luovuttaa näiden yhtiöiden osakkeita uudelle omistajalle.Veikkaus Oy tai sen tytäryhtiö ei ilman valtioneuvoston kanslian lupaa saa:1) perustaa rahastoja eikä tehdä kohdentamattomia varauksia taikka muuttaa niiden kirjanpidollista luonnetta;2) muuttaa osakepääomaansa tai yhtiöjärjestystään;3) myöntää lainoja;4) tehdä muita investointeja kuin toimintansa edellyttämiä käyttöomaisuushankintoja.Veikkaus Oy ei saa jakaa osakkeenomistajilleen osinkoa voitostaan eikä vapaasta omasta pääomastaan.

[PDF] Rahapelien verotus ja rahapelituottojen käyttö Suomessa

Eduskunta saa jatkossa päättää, mihin Veikkauksen peleistä saadut rahat käytetään. Käytännössä Veikkaus-rahat ovat samalla viivalla kuin kaikki muutkin valtion rahat ja niiden kohdentamisesta päätetään poliittisesti.