Tenniksen Säännöt Tiivistettynä
Pistelasku on sama kuin tenniksessä (15, 30, 40 ja peli; tasatilanteessa 40-40 tarvitaan kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittamiseksi). Pelien ollessa tasan 6-6, erävoitto ratkaistaan pelaamalla tie-break, joka pelataan 7 pisteeseen, kuitenkin kahden pisteen erolla.
Nämä säännöt ovat käytössä nelinpelissä ATP- ja WTA-turnauksissa ja myös haastajaturnauksissa. Sen sijaan Grand Slam -turnausten miesten ja naisten nelinpelissä pelataan "normaalit" erät. Siellä "match tie break" on puolestaan käytössä sekanelinpelissä.
Racketlonissa seurataan pois lukien syöttö-, pistelasku ja puoltenvaihtosäännöistä osalajien sääntöjä. Jokaisessa lajissa syötetään kaksi syöttöä putkeen (paitsi tilanteessa 20-20 ja eteenpäin, jolloin syötetään yksi syöttö kerrallaan), jonka jälkeen syöttäjä vaihtuu. Koko ottelun alussa arvotaan kumpi aloittaa syöttämisen pingiksessä ja sen jälkeen aloitetaan seuraavat lajit vuoron perään. Pingiksessä aloittava aloittaa siis myös syöttämisen squashissa.
[PDF] LIITE 4: TENNIKSEN PELISÄÄNNÖT
3. Pelin kulku
Kunkin lajin alussa sallitaan lyhyt pallottelu, 3 minuuttia.
Osalajin loputtua pelaajilla on 3 minuuttia aikaa siirtyä seuraavan lajin suorituspaikalle ja pallotteluaikaa on silloinkin 3 minuttia.
Pelaaja syöttää kaksi (2) syöttöä peräkkäin, jonka jälkeen syöttövuoro vaihtuu.
Syöttövuoron saanut syöttää ensimmäisen syötön oikeasta ruudusta ja toisen syötön vasemmasta ruudusta (sulkapallo, squash, tennis) normaalien laji-sääntöjen mukaisesti (tenniksessä aina kaksi syöttöä).
Tilanteesta 20-20 eteenpäin syöttövuoro vaihtuu jokaisen pisteen jälkeen. Kaksi ensimmäistä syöttöä syötetään oikealta ja kaksi seuraavaa vasemmalta jne, kunnes erä on päättynyt.
Edellisen lajin päätyttyä siirrytään välittömästi seuraavaan lajiin.
Syöttöä ja pistelaskua lukuun ottamatta, eri lajeissa noudatetaan kunkin lajin omia lajisääntöjä.
Tenniksen päätavoitteena on voittaa enemmän pisteitä kuin vastustajasi. Tämä saavutetaan lyömällä palloa niin, että se ylittää verkon ja osuu vastustajan kenttäpuolelle ilman, että vastustaja pystyy palauttamaan palloa takaisin sääntöjen mukaisesti. Jokainen onnistunut lyönti tuo pelaajalle pisteitä, ja pelissä on useita eri tasoja (peli, erä, ottelu), joissa voitot lasketaan.
4. Pistelasku
Pelatun pallon voittanut pelaaja saa pisteen, riippumatta kumpi on syöttänyt. Kun johdossa oleva pelaaja on saavuttanut 11 pistettä, suoritetaan puoltenvaihto (pöytätennis, sulkapallo ja tennis) ja voidaan pitää 1,5 minuutin tauko.
Tenniksessä erotellaan erät, pelit ja pallot. Useimmiten pelataan paras kolmesta erästä -systeemillä (miehet pelaavat Grand Slam -turnauksissa paras viidestä), erän voittoon tarvitaan kuusi peliä ja pelin voi voittaa neljällä pallolla.
Nämä ovat normaalit tenniksen säännöt, mutta käymme ne vielä läpi askel askeleelta – aloitetaan pisteistä.
Tenniksen säännöt ja etiketti kentällä
Tennis on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, ja tennis säännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta tärkeitä ymmärtää, jotta peliä voi pelata oikein ja nauttia siitä täysillä. Tässä artikkelissa käydään läpi tenniksen säännöt ja perusasiat aloittelijoille. Saat selkeän kuvan pelin tavoitteista, kentän asetelmasta, pistelaskusta sekä strategioista ja vinkeistä.
Tenniksen pelaamiseen tarvitset pallon ja mailan
Voitat pelin voittamalla neljä palloa. Pisteet lasketaan pelin sisällä 15-30-40 -systeemillä. Sinun on kuitenkin voitettava kahdella ylimääräisellä pisteellä, joten jos pelin tulos on 40-40 ja voitat pisteen, saat aikaan pelitilanteen, jota kutsutaan myös eduksi. Nyt tilanne on 40-A.
Jos voitat myös seuraavan pallon, olet voittanut pelin, mutta jos vastustaja voittaa, tulos on jälleen 40-40. Molemmilla pelaajilla ei siis voi olla etua – mikä käy järkeen, koska silloin ei olisi kysymys edusta.
Tenniksessä pelaajan tulosta 40-0 kutsutaan nimellä 40-love (rakkaus). 0 tulee ranskan sanasta l’oeuf, joka tarkoittaa ’munaa’. Englantilaiset muotoilivat termin uudelleen love-muotoon, ja nykyään sitä käytetään yleisesti kuvaamaan järjestelmää.
Tennis Säännöt: Aloittelijan Opas
Sitä voi toki harjoitella kaksinpelinä puolikkaalla kentällä, joko ristiin tai linjaan pelaten.Käytössä on nykyään kaksi eri vaihtoehtoa pelin pistelaskuun.
Ohjelmassa esitellään myös tenniskentän tarkat mitat
Tämän artikkelin tarkoitus on selittää tenniksen säännöt yksinkertaistettuna ja pelaajaystävällisesti.
Pöytätennissääntöjä ja -sanastoa
Tenniksen pelaajille ja harrastajille on ensisijaisen tärkeää ymmärtää tenniksen säännöt perusteellisesti. Säännöt toimivat pelin perustana ja varmistavat reilun ja tasapuolisen kilpailun kentällä. Ne luovat rakenteen, joka ohjaa pistelaskua, pallojen liikkumista sekä pelaajien käyttäytymistä. Tietämys tenniksen säännöistä auttaa pelaajia tekemään oikeita päätöksiä kriittisissä tilanteissa ja varmistamaan, että peli etenee sujuvasti.
Ottelu aloitetaan arpomalla syöttäjä
Tennis säännöt ovat helposti ymmärrettävissä hyvin lyhyessäkin ajassa, joka tekeekin lajista hyvin houkuttelevan jokaiselle penkkiurheilijalle. Oli kyse sitten mistä tahansa kenttätyypistä eri Grand Slam -turnajaisista, eivät säännöt muutu näiden välillä.
Syöttäjä ei siis määräydy aloituspallolla, kuten usein luullaan
Yksinkertaisimmillaan tenniksen idea on saada karvapallo lyötyä toiselle puolelle kenttää tiettyjen rajojen sisään. Jos pallo jää verkkoon, menee leveäksi tai pitkäksi on piste toisen pelaajan. Piste alkaa syötöstä jonka pelaaja lyö takarajan takaa ristisuuntaan toiselle puolelle verkkoa keskirajan ja verkon väliselle sektorille, syöttöruudulle.
Onko yksinkertaisesti selitetty?
Tietoa tenniksestä ja sen harrastamisesta
Tiebreak eroaa erästä siten, että sinä ja vastustajasi syötätte vuorotellen jokatoisen pisteen jälkeen. Kuitenkin syöttövuoro vaihtuu jo ensimmäisen pisteen jälkeen. Pelaaja 1 siis syöttää kerran ja pelaaja 2 kahdesti, ennen kuin pelaaja 1 syöttää kahdesti. Tätä jatketaan, kunnes tiebreak on ratkaistu.