Lisätietoa presidentinvaalista: .


Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa ylihuomenna keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta.


Suomen presidentinvaali on suora kansanvaali, jossa valitaan kuuden vuoden toimikaudeksi. Kuten - ja , myös presidentinvaalissa on yleinen, yhtäläinen ja salainen. Vaalipäivä on neljäs . Valittu presidentti astuu toimeensa vaalia seuraavan kuukauden (, mikäli vaali ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella, muussa tapauksessa ) 1. päivänä, jolloin hän antaa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen.

Kotiäänestykseen ilmoittautuminen presidentinvaalien toisella kierroksella päättyy huomenna tiistaina iltapäivällä kello 16Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän liikkumis- ja toimintakyky on rajoittunut niin, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikalle tai vaalipäivänä omalle äänestyspaikalleen.

Sinä voit äänestää presidentinvaaleissa,

Sama henkilö voi toimia tasavallan presidenttinä enintään kaksi peräkkäistä toimikautta. Seuraavan kerran tasavallan presidentti valitaan . Jos presidentti, presidentiksi valittu tai presidenttiehdokas on tullut pysyvästi estyneeksi tai kuollut, uusi presidentinvaali järjestetään mahdollisimman pian.

Olemme koonneet Turun yliopiston verkkosivuille listan tutkijoistamme, joiden asiantuntijuus liittyy Suomen presidentin tehtäviin aiemmin ja nyt, presidentinvaaleihin, vaalijärjestelmään sekä poliittiseen keskusteluun. Tutkijat antavat mielellään haastatteluja omaan asiantuntijuusalueeseensa liittyen.

Edellinen presidentinvaali toimitettiin 28.1.2018. Seuraava tasavallan presidentin vaali toimitetaan sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta 2024.

Presidentinvaalien vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024 ja mahdollisessa toisessa vaalissa vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024.


presidentinvaali ~ presidentinvaalit

Presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024 kello 9-20.
Mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä on 11.2.2024 kello 9-20.

Lisätietoa presidentinvaaleista löytyy

Vaalit toimitetaan järjestämällä ennakkoäänestys, kirjeäänestys ja vaalipäivän äänestys. Ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänestyksen järjestämisestä kotimaassa vastaa kunta, ja ennakkoäänestyksen järjestämisestä ulkomailla ulkoministeriö. Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Jos presidentinvaalissa järjestetään toinen äänestys, voi siinäkin äänestää vaalipäivänä tai ennakkoon.

Presidentinvaali on suora ja tarvittaessa kaksivaiheinen.

Presidentinvaalien korkeaa äänestysaktiivisuutta on selitetty muun muassa politiikan henkilöitymisellä. Kaikista käydyistä vaaleista presidentinvaalit ovat vahvimmin henkilövaalit.

Presidentinvaalissa voi olla kaksi äänestystä.

Presidentinvaali 2024 toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024. Vaalipäivänä äänestyshuoneistot avataan klo 9.00 ja suljetaan klo 20.00.

Äänestäneet presidentinvaalissa 2018 (3.4.2018)

Suomalaiset äänestävät kaikista innokkaimmin juuri presidentinvaaleissa. Näin on ollut 1980-luvulta lähtien, jolloin presidentinvaalit ohittivat eduskuntavaalit suosituimpina vaaleina. Vaali-intoa ei ole häirinnyt edes se, että presidentin valtaoikeuksia on kavennettu jatkuvasti.

Voit äänestää presidentinvaalissa vaalipäivänä tai ennakkoon.

Näissä vaaleissa Luhangassa on ensimmäistä kertaa vain yksi äänestysalue ja siksi presidentinvaalin varsinaisena vaalipäivänä 28.1. on avoinna vain yksi äänestyshuoneisto, Luhangan kylätalon yläkerrassa klo 9.00-20.00.

Seuraava presidentinvaali toimitetaan 27.1.2030.

Jos henkilö ilmoittautuu presidentinvaalin ensimmäisen vaalin kotiäänestykseen, hänen katsotaan samalla automaattisesti ilmoittautuvan myös mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen. Vain mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen ilmoittautuminen on tehtävä oman kunnan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 30.1.2024 kello 16.

Tietoa presidentinvaalista eri kielillä

Presidentinvaalissa maa on yhtenä vaalipiirinä. Vaalien teknisessä toimittamisessa noudatetaan eduskuntavaalien vaalipiirijakoa vaalilaissa säädetyllä tavalla. Presidentinvaalissa annetut äänet lasketaan ensivaiheessa vaalipiirikohtaisesti. Vaalipiirilautakunnat vastaavat ennakkoäänten laskennasta, vaalipäivän äänten tarkastuslaskennasta sekä vaalien tuloksen vahvistamisesta vaalipiirissä ja ilmoittamisesta siitä Helsingin vaalipiirilautakunnalle, minkä jälkeen Helsingin vaalipiirilautakunta yhdistää kaikkien vaalipiirien tulokset koko maan tulokseksi.

presidentinvaali (myös presidentinvaalit)

– Presidentinvaalissa äänioikeutettuja ovat Suomen kansalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 28.1.2024. Presidenttiehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten voit äänestää ketä ehdokasta tahansa. Presidentinvaalissa äänestetään siitä, kuka hoitaa presidentin tehtäviä seuraavat kuusi vuotta. Kannustan jokaista käyttämään äänioikeuttaan äänestämällä joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Demokratian toteutumiseksi on tärkeää, että äänestysaktiivisuus on korkealla tasolla myös meillä Kirkkonummella, sanoo keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Päivi Parviainen.

Presidentinvaalien äänestyspaikat oikeusministeriön sivuilla.

Jakaantukaa pienryhmiin. Keskustelkaa ryhmissä, miksi äänestysinto on laskussa. Keskustelkaa myös siitä, miksi vaaleissa pitäisi äänestä ja mitä vaikutuksia äänestämättä jättämisellä voi olla. Keksikää ryhmissä keinoja siihen, miten presidentinvaaleista (pohtia voi myös politiikkaa yleensä) voitaisiin saada kiinnostavammat ja miten ihmiset saataisiin paremmin osallistumaan. Joku ryhmästä on kirjuri. Ottakaa huomioon dokumentissa näytetty kampanjointi. Miettikää, millaisin keinoin äänestäjiin yritetään dokumentissa vaikuttaa, ovatko vaikutuskeinot tehokkaita ja millaisia keinoja itse kehittäisitte? Jakakaa lopuksi ideanne äänestysaktiivisuuden lisäämisestä muiden ryhmien kesken.