Kielten nimet – yhteen vai erikseen
Verkkoviestinnällä edistetäänkin kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa sekä mahdollisuuksia valvoa kunnan viranomaisten toimintaa ja päätöksentekoa. Vaikutusmahdollisuuksien varaaminen edellyttää aktiivista tiedottamista kunnissa ja kuntayhtymissä. Tiedottaminen voi tapahtua yleisen tietoverkon välityksellä, mutta myös monilla muilla tavoilla, kuten jakamalla tiedotteita koteihin (esim. kaavoituskatsaus), tiedottamalla asioista sanomalehdissä ja järjestämällä tiedotustilaisuuksia eri kohderyhmille.
Sanaliitoksi kirjoittamisen perusteeksi esitetään usein se, että pitkiä sanoja on vältettävä. Se on yksi peruste senkin vuoksi, että taivutus tekee suomen sanoista joka tapauksessa pitkiä, mutta tämä peruste ei oikeuta jakamaan sanoja mistä tahansa. Varsinkin nominatiivialkuiset terminluonteiset nimitykset ovat jakamattomia yhdyssanoja, esimerkiksi sanoja ylioppilastutkintolautakunta, satavuotisjuhlajulkaisu, monipuoluejärjestelmä, sukupuolirooli, irtisanomissuojasopimus ja palkansaajakeskusjärjestö ei voi jakaa mistään kohdasta – voidaan kyllä puhua palkansaajien keskusjärjestöstä.
Esimerkiksi yhteen ja erikseen kirjoittamisenpulmaan tarjotaan ennen muuta joukkonyrkkisääntöjä, joilla pulma yleensäratkeaa, kuten ilmaisun painotuksen ajatteleminen. Monilta osinmenetelmän kuvaus kertoo sen, mistä erilaisistatietolähteistä kuhunkin ongelmatyyppiin voi etsiäratkaisuja. Tämä opas ei siis pyri olemaankaikenkattava käsikirja, muun muassa siksi, että kielimuuttuu jatkuvasti, ja siksi, että monien ongelmienratkaisut ovat tilannekohtaisia. Moniin asiakirjoittamisenpulmiin paras vastaus on: oikein on yleensä tehdäsamoin kuin muut tekevät samalla alalla – tai siten,kuin tiedotusosaston tai julkaisusarjansäännöissä sanotaan.
Yhteen vai erikseen? Testaa, kuinka hyvin tunnet yhdyssanat
Hyvä viesti! :)
Hienoa huomata kun tänne joka toinen teinix kirjoittaa että "etkö sä tajuax että toi otsikkoki ois pitänyx kirjottaa yhteen, ku se on YHDYSSANA!".
Pointtini lienee hävinnyt, sillä tarkoitukseni todellakin oli laittaa otsikko kirjoitettuna erikseen, koska se kertoo viestini sisällöstä. Näköjään silti riittää niitä teinipeeloja, jotka eivät vaivaudu lukemaan muitakin viestejä, vaan äkäpäissään ja muka-pätevänä valittavat viesti toisensa jälkeen että otsikko on väärin! Naurattaa... :)
Toki pieni huoli toisten joukossa, mutta pitäähän matematiikkaankin osata merkitä oikeat yksiköt perään (cm, dm, mm), eikä suhtautua asenteella "vitunko väliä sillä mitä siellä lopussa on.."
Kasvamista ja kypsymistä odotellessamme..
Ja jos joku tosissaan kehtaa väittää ettei koulussa opetettu, niin kyllä nyt järjenkin pitäis jo sanoa edes suurinpiirtein mitkä sanat tulee yhteen ja mitkä erikseen.
On täällä kyllä kaikenlaisia pällejä. Siis tottakai kirjoittaja laittoi otsikoksi tarkoituksella "yhdys sana virhe", olisin itsekin laittanut, ja tuolla tavallahan yhdys sanoista(!) yleensäkin huomautetaan, ainakin IRC:ssä ja chateissa.
Itsekin ihmettelen usein, että miksi yhdyssanat eivät suju suurimmalta osalta nuorisoa edes osittain. Vika on luultavasti nykyajan nuorison hällä väliä -asenteessa, joka tarkoittaa sitä, etteivät he ymmärrä yhdyssanojen merkitystä muissa yhteyksissä kuin äidinkielentunneilla. Asiat opetellaan tunneille ja sillä hyvä, homma hoidettu.
Ei se kuitenkaan ihan noinkaan ole, yhdyssanathan ovat merkittävä osa yleissivistystä. Jos olet työnantaja ja sinulle tulee kaksi lähes samanlaista kesätyöhakemusta, joista toinen on täynnä yhdyssanavirheitä ja toisessa noudatettu oikeinkirjoitusta, niin oletan sinun valitsevan jälkimmäisen. On yleensäkin mukavampi lukea tekstiä, jossa kielioppi on edes suunnilleen kohdallaan.
Voiko kaali laatikko olla edes hygieenistä? Tai nappi kaulus paidat kestäviä? En itse ainakaan ostaisi.
Opetuksessa vika on ehkä osittain, mutta ei kokonaan. Yhdyssanoja käydään peruskoulun aikana läpi ehkä kolmisen kertaa, mutta ei kovin perusteellisesti ja niihin ei muutenkaan kovin paljoa kiinnitetä huomiota. Opettajat eivät usein itsekään mitenkään hyvää esimerkkiä näytä. Vai miten on, kun matikanopekin kirjoitti viime viikolla taululle "vähennys-lasku" ja biologianopettaja "planetaario-esitys"?
Vika on silti suurimmaksi osaksi asenteessa. Oikeinkirjoituksen merkitystä tulisi korostaa enemmän ja opettajien pitäisi itsekin opetella kirjoittamaan ennen kuin kyseistä taitoa alkavat muille opettaa.
Muita yleisiä virheitä ovat ainakin myös pilkkuvirheet, liitteiden käytössä ilmenevä konsonantin kahdentuminen (tulepa - tuleppa, sinullekin - sinullekkin sekä alkaa-verbin jälkeen tuleva sana (siis ei "alkoi siivoamaan" vaan "alkoi siivota").
Ja yhdyssanoissa etenkin suomen kieli näkyy tuottavan monille vaikeuksia. Ei, hitto vieköön, mikään suomenkieli tai Suomen kieli, vaan suomen kieli.
Kiva, että joku on kerrankin samaa mieltä.
Huom. Lukihäiriöiset ovatkin sitten asia erikseen. He eivät voi asialle paljoakaan.
Ota selvää vastaavissa tehtävissä työskentelevistä ihmisistä. Selvitä, ketkä ovat tulevat kollegasi ja ketkä toimivat kilpailijalla samankaltaisissa tehtävissä. Listaa muutamia nimiä. Jos joukossa on monta Matti Virtasta niin kannattaa hakea useampi nimi listalle. Selvitä mahdollisuuksien mukaan myös henkilöiden oletetut asuinpaikkakunnat. Monella tämä tieto on esimerkiksi Facebookissa julkinen. Marssi listasi kanssa verotoimistoon. Siellä on pääte, josta pääset vapaasti hakemaan . Siis myös niitä, jotka eivät yllä lehdistön julkaisemille tulolistoille. Voit myös olla puhelimitse yhteydessä verotoimistoon. Huomioi, että henkilöllä voi olla tuloja useammasta lähteestä. Muista myös, että saatat tarkastella jonkun samannimisen tietoja. Mikäli toimit palkkasalapoliisina yllä mainituin keinoin, lienee asiallista, ettet ainakaan ensimmäisessä työhaastattelussa paljasta sitä, mihin palkkatoiveesi perustuu.
Kirjoittajan ABC: Yhteen ja erikseen kirjoittamisen pääsäännöt
Toisaalta yksikielenkäyttäjän ongelmista on juuri siinä,että muut vaativat häneltä joidenkinsääntöjen noudattamista. Kun pitääopetella uusia sääntöjä, on parempi,että ensin ymmärtää niiden perustelut jatarkoituksen. Silloin säännöt on helpompihyväksyä ha muistaa. Silloin voimyös harkita, milloin niistä on poikettava. Niinpätässä oppaassa käsitelläänkin keskeistensääntöjenkäytännöllisiä perusteluja. Viimekädessä jokainen kirjoittaja tekee omat ratkaisunsa.Hänen avukseen voidaan tarjota tietoasäännöistä ja suosituksista ja niidenperusteluista.
Mitä Kielitoimiston puhelinneuvonnasta kysytään
kahden kesken, kahdenkeskinen, kahdenistuttava ∼ kahden istuttava,kahden kesken,kahdenkeskinen,kahdenmaattava ∼ kahden maattava,kahdenvälinen,kahtiajakautuneisuus,kahtia jakautunut,kahtiajako,kaikenikäinen ∼ kaiken ikäinen,kaiken kaikkiaan, kaikenkaltainen ∼ kaiken kaltainen,kaikenkarvainen ∼ kaiken karvainen,kaiken kattava ∼ kaikenkattava,kaikenkattavasti, kaikenkattavuus,kaikenkirjava,kaikenkokoinen ∼ kaiken kokoinen,kaikenlainen,kaikenmoinen,kaikennäköinen ∼ kaiken näköinen,kaikensuuruinen ∼ kaiken suuruinen,kaikentyyppinen ∼ kaiken tyyppinen,kaikenvärinen ∼ kaiken värinen,kaikin mokomin,kaikin puolin,kaikinpuolinen,kaksi kertaa, kaksin kerroin,kaksin käsin,kaksinkertainen,kaksin verroin,kalmankalpea ∼ kalman kalpea,kantaa ottava,kasvojenkohotus ∼ kasvojen kohotus,kaupaksi käymätön,kaupan päälle, kaupanpäällinen,kautta aikojen, kerta kaikkiaan,kertakaikkinen, kesken jäänyt, kesken kaiken,kiikun kaakun, ∼ kiinniotettu,kiinniotto,kipin kapin,,kiven kovaan ∼ kivenkovaan, ajan,kokoaskel (musiikkitermi) ∼ koko askel, (elokuva) ∼ koko illan,koko lailla, kokoliha ’jauhamaton liha’,kokomaito (par. täysmaito),kokonelson,kokonuotti (musiikkitermi),kokoonpantava ∼ kokoon pantava,kokopaikat (eräänlainen housujen vahvike),kokoparta ’täysparta’,kokoperunat,kokopuku,kokopullo ’¾ litran pullo r. sen sisältö’ ∼ koko pullo,kokosivu (esim. kokosivun ilmoitus) ∼ koko sivu,kokosukeltaja (sorsalintujen yksi tyyppi),kokosävelaskel,kokotauko (musiikkitermi),kokoveri (lääketieteen termi),korviavihlova ∼ korvia vihlova,kotiinpäin ∼ kotiin päin,kotoapäin ∼ kotoa päin,kotonapäin ∼ kotona päin,kouluakäymätön, koulunkäymätön,kouraantuntuva,kouriintuntuva,kovaksikeitetty ∼ kovaksi keitetty(konkr. merkityksessä aina erikseen),kummin päin ∼ kumminpäin,kuolemaantuomittu ∼ kuolemaan tuomittu,kutakuinkin,kuudestilaukeava,, ∼ kädenjatko,,käsi kädessä,käsin kirjoitettu,käsin kosketeltava,käsin tehty,käänteentekevä;
Yhdyssanat, sanaliitot, puhelinnumerot, lukusanat ym.
Virkatodistuksella hoidetaan käytännön asioita pankeissa, vakuutusyhtiössä yms. Kuolintodistusta ei tarvita, ellei kyseessä ole taho joka tarvitsee tietoonsa vainajan kuolinsyyn (yleensä vakuutusyhtiö). Katkeamaton virkatodistusketju eli sukuselvitys tarvitaan perukirjan liitteeksi. Virkatodistusketju tarvitaan 15-vuodesta alkaen ja lapsettomalla henkilöllä myös vanhemmista ja sisaruksista. Ensisijaisesti asioita voi hoitaa virkatodistuksella, jossa näkyy henkilön kuolinpäivä sekä mahdolliset pesän osakkaat. Kätevästi tällaisen todistuksen saa Digi- ja väestotietovirastosta. Pesän osakasluettelon eli virkatodistusketjun voi halutessaan vahvistuttaa Digi- ja väestötietovirastosta, mutta tämä ei ole pakollista.
Kielipide: Yhdys sana virheiden oikein kirjoitus
Yhteen ja erilleen kirjoittaminen saattaa aiheuttaa merkityseron: talonpoika on eri asia kuin talon poika, samoin märkäpuku ja märkä puku, pitkäthousut ja pitkät housut. Sanajonon ensimmäisen jäsenen määräisyys vaikuttaa siihen, hahmottuuko ilmaus yhdyssanaksi vai sanaliitoksi. Jos sanajonon ensimmäinen jäsen tarkoittaa määräoliota, -esinettä tai -asiaa, on kysymyksessä sanaliitto, esimerkiksi talon omistaja, kirjan kannet, äidin kieli, päivän sankari. Tällaisen sanaliiton eteen voisi usein kuvitella jonkin tarkentavan sanan, vaikkapa pronominin, esimerkiksi (tämän) talon omistaja, (tuon) kirjan kannet, (teidän) äidin kieli, (eilisen) päivän sankari. Yhdyssanan määriteosa on sen sijaan yleistävä ja koko sana on siten termimäinen: (kuka tahansa) talonomistaja, kirjankannet (ovat siniset), äidinkieli (on omin omaisuutemme), päivänsankari (loisti tyytyväisyydestä). Isänrakkautta voi sanoa yhdeksi rakkauden lajiksi, isän rakkaus taas on jonkun (oman) isän rakkautta, samoin lehmänmaito on laji, lehmän maito on jonkin tietyn lehmän maitoa.
Sanojen molemmat osat ovat substantiiveja.
En tiedä onko joku jo huomautanut sulle mutta äidinkielen tunti kirjotetaan eriksen. Opetele itse ensin kirjottamaan kunnolla ennen kun tuut valitsamaan muita niitten yhdys sana vihreistä kun itekin teet niitä.. kyl muakin ärsyttää kaikki jou jou kirjotus virheet hei mut et kai oikeesti luulet et joku vaivautuu opetella joku uusi juttu vaan siks kun sä epätäydellisellä kielelläs niin kehotat - kaiken lisäksi vielä varsin töykeellä tavalla.