Suomi ei menestynyt Euroviisuissa. Visuaalisuudessako vika?
”Myös Suomi seuraa kansainvälistä tyyliä ja jakaa ennusteen mukaan isoimman pistepottinsa Ruotsin Loreenille, kuten 24 muutakin euroviisumaata”, sanoo Tom Norrgrann.
Suomalaisartistit lauloivat tietysti suomeksi Euroviisujen alkuaikoina sekä kielisäännön ollessa voimassa vuosina 1966–1972 ja 1978–1998. Noiden vuosien lisäksi suomea on kuultu Euroviisu-lavalla vuosina 2008 ja 2010. Muina vuosina Suomen kappaleet ovat olleet englanninkielisiä, paitsi vuosina 1990 ja 2012, jolloin esityskielenä oli ruotsi.
Toinen ikävä seikka tapahtui vuoden 2024 euroviisuissa Malmössä. Kisat voitti Sveitsi, joka oli selviytynyt loppukilpailuun torstaikarsintalohkosta. Samasta lohkosta selviytyi loppukilpailuun Sveitsin lisäksi muun muassa Hollanti. Hollannin ei kuitenkaan annettu esiintyä loppukilpailussa lainkaan, vaikka se siihen riittävät pisteet karsinnassa saikin. Syynä oli Joost Kleinin käyttäytyminen matkalla lavalta takaisin pukuhuoneeseensa torstaina. Joost Kleinin väitettiin käyneen kuvaajaan käsiksi ilmaistessaan että ei halua tällöin tulla kuvatuksi. Erityisen vääräksi tämän diskaamisen tekee se, että Hollannin karsinnassa saama pistemäärä oli suurempi kuin Sveitsin saama. Siten Hollannilla olisi ollut mahdollisuus jopa voittaa kilpailu, jos sen olisi annettu esiintyä loppukilpailussakin. Hollannin se yleisradioyhtiö, joka huolehtii Hollannin euroviisuedustuksesta, ilmoitti aikovansa vastata kovalla kädellä itseensä kohdistuneeseen diskauspäätökseen. Hollannin olisi vastalauseessaan syytä mainita myös se, että torstaikarsinnassa Hollannin pistemäärä oli suurempi kuin koko kisan voittaneen Sveitsin.
Suomi Eurovision laulukilpailussa
Vaikka Suomella on ollut Euroviisuissa enemmän suomen- kuin muunkielisiä kappaleita, viime aikoina Euroviisujen suomalaiskappaleet ovat olleet pääosin englanninkielisiä. Miksi Suomi ei käytä tilaisuutta hyväkseen, laula suomeksi Euroviisuissa ja edistä samalla suomen kielen näkyvyyttä Euroopassa ja muuallakin maailmalla? Se tekisi varmasti hyvää myös suomen kielen asemalle sekä kotimaassa että ulkomailla.
Suomea edusti toistamiseen kappaleella ””. Marion oli ensimmäinen Suomen edustaja, joka on laulanut viisunsa . Vuosina 1973–76 laulut sai esittää millä tahansa kielellä, näinä vuosina Suomikin vaihtoi laulukielensä kansainväliseen kisaan englanniksi. Marionin esiintymistä vaikeutti se, että kilpailupaikalta katkesi saliääni. Marion joutui laulamaan ns. sokkona. Suomi sai 93 pistettä ja sijoittui kuudenneksi. Se oli Suomen paras euroviisusijoitus vuoteen 2006 asti.
Suomea edusti Eurovision laulukilpailussa kappaleella ””. Kappale sai kaksi pistettä Norjasta ja oli sijalla 18.
Ken ei kyseistä ohjelmaa nähnyt, niin kyseessä oli nykyajalle tyypillinen pudotusäänestys, jolla etsittiin kaikkien aikojen euroviisua. Nettiäänestyksellä oli saatu selville 10 yleisön suosikkia, joita täydensivät EBUn valitsemat neljä muuta kappaletta. Ne esitettiin kahden minuutin torsoiksi leikatuilla videonäytteillä, joiden edessä touhusi tanssiryhmä. Välissä esitettiin videokavalkadeja ja laulettiin potpureja, jotka varmasti muistuttivat kaikille, että onhan euroviisuissa ollut paljon muutakin taiteellisesti ja/tai kaupallisesti merkittävää kuin ABBA.
Euroviisut 2024: tässä on 26 finalistimaan järjestys
Tänä vuonna Euroviisuja isännöi Tanska 6.–10. toukokuuta. Suomea kisassa edustaa rokkia soittava Softengine. Laulamisen ja esiintymisen lisäksi myös kieli on tärkeä osa Euroviisuja. Mutta millainen Euroviisujen kielipolitiikka on ja miten suomen kieli on näkynyt Euroviisuissa kautta aikojen?
Euroviisut 2024: selvitä semifinaalien järjestys
Syitä Suomen Euroviisu-kappaleiden englanninkielisyyteen on varmasti monia. Suomen Euroviisu-edustaja valitaan nykyään Uuden musiikin kilpailun avulla, ja todella monet kilpailuun osallistuvat kappaleet ovat englanninkielisiä. Suomalaisille artisteille on luontevaa laulaa englanniksi, ja englanninkielisellä musiikilla on aina paremmat mahdollisuudet menestyä maailmalla kuin suomenkielisellä musiikilla. Harva artisti ajattelee musiikkiaan kielipoliittisesti.
Euroviisut, 2. semifinaali | Virtuaalisesti Stadissa
Kun markkinat suuntautuvat vahvasti kotimaahan, euroviisut eivät kannusta luomaan uutta. Päinvastoin, ne ovat suomalaisille levy-yhtiöille viimeinen keino: Laulukilpailuun mennään, ellei artistin uran edistämiseksi keksitä parempaa keinoa.
Sveitsi voitti Euroviisut, Suomi jäi sijalle 19
Koska viisujen osallistujamäärä lisääntyi Euroopassa, vuoden 2003 alkupuolella EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta 2004 lähtien, jolloin vuosittain viisuihin voi osallistua korkeintaan 40 maata. Vuoden 2007 kilpailuun päästettiin mukaan kaikki 42 ilmoittautunutta osallistujamaata. Suora finaalipaikka oli edellisen vuoden finaalin kymmenellä parhaiten menestyneellä maalla sekä BIG5-mailla. Muut joutuivat lunastamaan finaalipaikan ensimmäisenä kisapäivänä (usein torstai) järjestetyn karsintakilpailun, semifinaalin kautta. Eurovision laulukilpailun suosion edelleen kasvaessa päätettiin jakaa semifinaali kahteen osaan vuodesta 2008 lähtien. Uusien sääntöjen mukaan vain järjestäjä ja BIG5 ovat automaattisesti finaalissa. Karsintakilpailuissa valitaan kaksikymmentä maata loppukilpailuun, eikä niiden tuloksia ilmoiteta ennen loppukilpailun äänestyksen päättymistä. Karsintakilpailujen lopussa ilmoitetaan ainoastaan finaaliin selvinneet satunnaisessa järjestyksessä.
Suomi ei menestynyt Euroviisuissa
Suomi osallistui kisoihin ensi kerran 1961 Laila Kinnusen esittämällä laululla Valoa ikkunassa, ja tuolloin sanaa Euroviisut – tai euroviisu – ei vielä ollut keksitty. Suomen kielen perussanakirjassa (1990) sana on vain yksikössä, se on merkitty arkikieliseksi ja sen merkitys on ’Eurovision laulukilpailuihin osallistuva sävelmä’. Kielitoimiston sanakirjassa hakusanan euroviisu kohdalla kerrotaan, että monikossa ja isolla alkukirjaimella kirjoitettuna sana tarkoittaa kyseisiä kilpailuja.
Suomi ei päässyt Euroviisujen finaaliin
Suomea edusti Eurovision laulukilpailussa kappaleella ””. Suomi jäi kilpailun 19. eli viimeiselle sijalle kuudella pisteellään. Niistä viisi tuli Norjalta ja yksi Ranskalta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, jolloin Suomi sijoittui viimeiselle sijalle yksin, sillä kaikki edelliset jumbosijat olivat olleet jaettuja.
Euroviisut järjestetään vuonna 2024 toukokuussa
Toukokuussa Suomen kevät on kauneimmillaan. Yksi toukokuuhun kuuluvista jokavuotisista kevätilmiöistä on Euroviisut, viralliselta nimeltään Eurovision laulukilpailu. Myös Suomi on osallistunut kilpailuun monena vuonna ja voittanutkin sen yhden kerran, vuonna 2006, jolloin hard rock- ja heavy metal -yhtye Lordi villitsi äänestäjät.