Tuotoillamme tuettiin vuosittain yli 4 000 avustuksensaajaa


Vaikka nykypäivään mennessä markkinoille on tullut monia muitakin luotettavia veikkaussivustoja, on Veikkaus edelleen suomalaisten ehdoton suosikki. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että yritys noudattaa Suomen valtion määräämiä lakeja ja sääntöjä. Suuri osa Veikkauksen tuloista tukee suomalaista kulttuuri- ja urheilutoimintaa. Vaikka veikatessa siis todennäköisesti häviää rahaa, menee osa tästä rahasta hyvään tarkoitukseen. Tavallisten veikkaussivustojen tapauksessa ei näin ole, vaikka sivusto olisi muuten turvallinen ja vastuullinen.


Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tukee lajeja tehostamistuella, jonka avulla autetaan lajeja kohti kansainvälistä huippumenestystä.

Esimerkiksi Olympiakomitean kuluvan vuoden reilun kymmenen miljoonan euron budjetista tulee 6,6 miljoonaa euroa valtion yleisavustuksesta. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö saa myös erityisavustuksena erikseen jaettavaksi lajiliittojen toimintaan, valmennuksen tehostamiseen ja paraurheilun kehittämiseen 6,7 miljoonaa euroa.

Veikkaus ja suomalaisen urheilun rahoitus – kuka hanoja ..

Minusta pikemminkin hallinnon ja poliittisten päättäjien olisi vakuutettava, että Veikkauksen monin tavoin epäterve ja – demokraattinen toiminta sopii hyvien asioiden ja hyviä asioita tekevien järjestöjen rahoittajaksi (). Sen sijaan liikuntahallinnon ja olympiakomitean olisi pikimmiten järjestettävä sekä vähän liikkuvien tukemisen että huippu-urheilun organisointi ja toimintatavat vastaamaan nyky-yhteiskunnan ja tulevaisuuden tarpeita. Urheiluseurat ja lajiliitot muuten ovat syntyneet ennen Suomen valtiota ja kansainvälinen urheiluliike on selvinnyt ihan hyvin siitäkin, että valtiot kuolevat ja syntyvät.

Jos rahapeleistä koituu niin paljon vaaroja, miksi Suomessa on laillistettua rahapeliä? Koska kysyntä luo aina tarjontaa, ja pelejä kyllä pelattaisiin tavalla tai toisella, kuuluu vastaus kaikilta pelijärjestäjiltä kuin yhdestä suusta.
Mutta miksi niitä sitten mainostetaan? Reippaimmin markkinoiva Veikkaus käytti viime vuonna mainontaan 3,5 miljoonaa euroa. Aika paljon, kun muistaa, että yhtiö on lailla turvattu monopoli, jolla ei ole yhtään kilpailijaa.
Juvan mukaan mainonta on asiakkaiden etu.
”Kun palveluja on tarjolla, minusta on täysin perusteltua myös kertoa niistä.”
Viime aikoina Veikkaus on tehnyt myös paljon konsernimainontaa julistamalla, että ”Suomalainen voittaa aina”.
Takana piilee ajatus, että ulkomaisissa peleissä peleissä hävityt rahat katoavat myös maasta.
RAY:n Romppainen korostaa myös mainonnan eettisyyttä. Yhdistyksen mainoksissa ei näytetä voittajia tai luvata jättipotteja. Pääosassa ovat sotaveteraanit, vammaiset ja muut, joita RAY tukee.
Pelien järjestäjät luovat toiminnastaan hyveellistä kuvaa myös puhumalla rahapeleistä uhkapelien sijaan. Uhkapeli on jotain sellaista, jossa pelin panokset nousevat niin suuriksi, että ne voivat muodostaa todellisia taloudellisia uhkia hyvinkin nopeasti. Sellaisilla panoksilla ei Suomessa saa pelata. Paitsi kasinolla.

Olipa hyvä kirjoitus Artsi. Selvää on, että muutamien seuraavien vuosien aikana tullaan oikeasti näkemään rakenteellisia muutoksia liikunnassa ja urheilussa. Rahapelifuusio asetti valtapalikat uusiksi ja pelaamisen eettiset haitat nousevat pintaan yhä useammin. Tähän yhdistettynä liikunnan ja urheilun heikko tietopohja voi tarkoittaa sitä ettei sen paremmin OKMllä kuin avustuksen saajillakaan ole paljon pelimerkkejä käytössään.

Onko raviurheilu dinosaurus, muinaisjäänne, joka ”elää enää apurahoin” (kuten jazz-musiikki, Eppu Normaalin mielestä)? On täysin selvää, että eri urheilulajit ja liigat (varsinkaan naisten sellaiset) eivät ole tasavertaisessa asemassa rahoituksen osalta. Ja kun ei ole rahaa, ei pystytä tuottamaan ammattimaiseen tyyliin tarpeeksi viihteellistä urheilua. Ilman ammattimaista viihdettä ei tule rahaa. Ja ilman rahaa ei ole resursseja tehdä ammattimaista viihdettä. Kun ei ole kanaa, ei ole munaa. Mutta sitä munaakaan ei voi saada, jos ei ole ensin kanaa, jolta sen munan saisi.


Urheilulla edessä kymmenien miljoonien eurojen säästöt

Urheilun rahoituksessa jäädään jälkeen etenkin yksityisen rahan keräämisessä. Olympiakomitean tulee tukea paremmin henkilökohtaisten sponsoreiden löytämisessä sekä ennen kaikkea löytää uusia rahoitusmalleja. Kun resurssit ovat kunnossa, voimme tähdätä 5–10 mitaliin kesäolympialaisissa.

liikunnan ja urheilun rahoitus valtion budjettiin

Ja kuten mediasta olemme saaneet vuosittain lukea, Veikkaus tukee näistä syntyneillä "voittovaroilla" yli miljardilla vuodessa kulttuuria, urheilua, nuorisoa Pelaa siis silloin kuin se kivaa, viihteeksi. Jos rahapelaaminen ei ole sitä mitä pelaamiselta hakee, niin netti tarjoilee kyllä erilaisia pelimuotoja. Voi vaikka pelata sosiaalisia pelejä sosiaalisen median kautta, joissa osan pelikokemuksesta muodostavat muut sosiaalisen median käyttäjät ja monissa peleissä vaaditaankin, että pelaaja ottaa ja kutsuu mukaan peliinsä sosiaalisen median kavereitaan.

Onko Veikkaus Oy urheilun nöyrä renki vai määräilevä isäntä?


Europen Final Countdown
kajahtaa soimaan. Lähtöön on alle minuutti. Tuhatkunta silmäparia seuraa lähtöauton taakse ryhmittyviä hevosia Vermon raviradalla Espoossa.
Nyt on tosi kyseessä. Ensimmäiset kolme lähtöä menivät lämmittelystä, mutta neljäs on jo osa keskiviikon kohokohtaa, V5-kierrosta.
Hevoset kiihdyttävät ja ampaisevat matkaan. Rata kierretään kaksi kertaa. Voittajat tuulettavat, häviäjät tuhahtelevat. Mutta vain hetken. Täytyy käydä laittamassa seuraava peli. Seuraavaan lähtöön on enää 13 minuuttia.
Raviurheiluun keskittynyt Fintoto on selvästi pienin Suomen kolmesta rahapeliyhteisöstä. Silti ravipelejäkin pelataan noin 200 miljoonalla eurolla vuodessa. Jossain Suomen 43 raviradasta on ravit joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta. Vaikka raviratojen kävijämäärät eivät huimaa päätä, nuppilukujen tuijottaminen antaa väärän kuvan kiinnostuksesta, Fintoton omistavan Hippos ry:n tiedotuspäällikkö Jukka Niskanen selittää.
”Suurin osa raveja seuraavista katsoo niitä Totoline-pisteissä, Urheilukanavalta ja internetissä. Radalla on vain murto-osa kiinnostuneista.”
Raviurheilua leimaa vahva yhteisöllisyys. Veikkaus ja RAY ovat koko kansan yhtiöitä. Hevospeleillä on sen sijaan oma pelaajakuntansa. Yhteisöllisyys näkyy myös voittojen jaossa. Valtaosa rahoista päätyy suomalaiselle hevoskulttuurille.

Veikkauksen lottopallon liikkumista ei pallomainen muoto estä

Muokattu 10.4.2024 kello 18.55: Artikkelin leipätekstiin lisätty tiedot ja linkki, mistä raviurheilun rahoitus koostuu. Lisätty tieto Veikkauksen rahapelituottojen kohdentamisesta raviurheiluun ja avattu raviurheilun tukijärjestelmän luokat artikkelin loppuun.

Suomalaisen urheilun rahoitus – Veikkaus, valtio vai molemmat?

Joukkuelajien lisäksi myös esimerkiksi tennis, golf sekä raviurheilu ovat suomalaisten urheilunystävien ja veikkaajien suosiossa. Raviurheilukisoja järjestetään vuosittain ympäri maata ja suosituin jokavuotinen ravitapahtuma on Kuninkuusravit.

Olympiaurheilijat mukana juoksemassa

Keskustelu päättyi sillä erää tähän, mutta pointit eivät tietenkään tulleet ratkaistuiksi. Moni varmaan kysyy, onko Veikkauksen rahoitukselle aidosti vaihtoehtoja ja ainakin Olympiakomitea tuntuu olevan sitä mieltä, ettei ole. Toimitusjohtaja Mikko Salonen ja huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski nimittäin vastasivat Hesarissa Hakolalle ja häntä kompanneelle Erkki Lyytikäiselle mielipidekirjoituksellaan ”Huippu-urheilu tarvitsee tukea”. Lyhyessä jutussaan Salonen ja Kojonkoski kertoivat urheilun saavan valtion rahaa noin 160 miljoonaa vuodessa, josta vain pieni osa menee huippu-urheiluun. Oletan, että Olympiakomitea tarkoittaisi pienellä osalla korkeintaan neljäsosaa eli noin 40 miljoonaa euroa.

yhteistyö koskettaa ja liikuttaa kaikkia suomalaisia | Veikkaus Oy

Mielipidekirjoituksessa oli muutamia huippu-urheilun perusteluja, joista nostan tässä esiin vain seuraavan, koska se liittyy kirjoitukseni jatkoon hyvin oleellisesti. Salonen ja Kojonkoski, joilla on siis takanaan maailman tunnetuin brandi, joka saa sponsorirahaa muualla maailmassa valtavia määriä – Pohjoismaissakin paljon enemmän kuin Suomessa, kirjoittavat: ”Huippu-urheilu myös opettaa tavoitteelliseen toimintaan, kovaan työhön ja parhaaseen pyrkimiseen. Nämä kaikki ovat ominaisuuksia, joita tarvitaan muussakin elämässä”. Tämäkin on varmaan aivan totta, kuten muutkin kirjoituksessa mainitut perustelut. Itse voisin luetella helposti ja perustellusti paljon muitakin.